Katsastuksesta

TÄMÄ OHJE ON NORMAALIKAUDELLE, EI TOIMI CORONAKEVÄÄNÄ

Runkokatsastusillat vuonna 2019 ovat  6.4. ,20.4. ja 4.5. Katsastusillat ovat 4.5., 11.5., 18.5., 25.5., 1.6., 4.6., 8.6., 15.6. ja 29.6.

Ilmoittaudu toimistoon klo 17 – 18:30 välisenä aikana. Katsastukset alkavat klo 18.00!

Ohjeita

Ohjeita katsastuksesta löytyy toimiston eteisen katsastajan käsikirjasta (2019)

Tietoa eri katsastusluokista löydät SPV:n sivuilta.

Kelpoisuusajat

Sammuttimissa kelpoisuuden tulee olla voimassa  koko veneilykauden 2020.

Hätärakettien kelpoisuus

Veneilyn hätärakettien ja soihtujen kelpoisuusaikaa on  rakettiin merkitty päivämäärä  (veneilyn ja kauppamerenkulun kelpoisuusaika on  siten sama).

Miksi?

Katsastuksella pyritään varmistamaan, että vene on rakenteiltaan ja varusteiltaan sellaisessa kunnossa, että sitä voidaan turvallisesti käyttää niillä vesialueilla ja niissä olosuhteissa, joihin se on tarkoitettu.

Katsastus ei poista aluksen päällikölle kuuluvaa vastuuta siitä, että vene on vesille lähdettäessä sellaisessa kunnossa, että aiottu matka voidaan suorittaa sillä turvallisesti.

Katsastus on myös ainoa reitti saada veneen tiedot pysymään seuran ja liiton rekisterissä.

Milloin?

Veneen katsastus on suoritettava kesäkuun loppuun mennessä. Vain katsastetut veneet ovat oikeutettu käyttämään seuran perälippua sekä päivittyvät seuran ja liittojen rekisteriin. Katsastamattomalla veneellä ei ole HSK:ssa saarien käyttöoikeutta.

Miten?

Ilmoittautuminen katsastukseen

Varatessasi vesillelaskun, varaa samalla myös katsastusaika. Voit ilmoittautua johonkin kahdesta ensimmäisestä vesillelaskua seuraavasta katsastuspäivästä.  Laskun varaaminen linkittää veneesi automaattisesti katsastusvaraukseen. Katsastuspäivät tulevat näkyviin vasta kun laskupäivä on valittu.
HUOMAA ellet valitse katsastuspäivää, tulee ensimmäinen mahdollinen valituksi.
Jos päivät eivät sovi, valitse vaihtoehto myöhemmin.

Ellet ole varannut vesillelaskuvarauksen yhteydessä katsastusta tee varaus reittiä Etusivu > Jäsenille > Ilmoittaudu tapahtumaan > Katsastus.

Runkokatsastukseen varataan reittiä Etusivu > Jäsenille > Ilmoittaudu tapahtumaan > Runkokatsastus.

HUOM! 4.5. runkokatsastus varataan katsastusvarauksesta ja merkitään lisätietoihin RUNKO  (kyseisen päivän runkokatsastusvarauskenttää ei ole näkyvissä)

Ellei varaus onnistu, tai et pääse internetiin, voit tehdä varauksen toimiston kautta. Jos joudut muuttamaan varaustasi, tee se toimiston kautta. Palosammuttimet kannattaa tarkistuttaa jo edellisenä katsastusiltana, niin pääset liputtamaan veneesi nopeammin varsinaisena iltana. Sammutintarkastajat ovat paikalla klo 17.

Katsastusilta

Ilmottautuminen katsastukseen satamassa

Kun olet ilmoittautunut katsastusiltaan nosto/lasku-varauksen, turvatoimikunnan varauslistan tai puhelinilmoituksen kautta, saavu paikalle klo 17 mennessä, jos palonsammuttimesi vaativat tarkastusta. Sammutintarkastajat ovat silloin paikalla ja voit tarkistuttaa sammuttimesi. Luonnollisesti voit tarkistuttaa sammuttimesi missä tahansa valtuutetussa yrityksessä aiemminkin.
Toivottavaa on, että tarkistutat sammuttimesi jo ennen omaa katastusiltaasi, esim edellisenä katsastusiltana.

Ilmoittaudu toimistoon 17 – 18:30 välisenä aikana. Ilmoittautuessasi kerro nimesi (lomakkeet on lajiteltu veneenomistajan mukaisesti).

Toimesi

Saat toimistosta mukaasi katsastuskaavakkeen (joko täytetyn/ vuosikatsastus tai plankon/ peruskatsastus) ja keltaisen tai oranssin viirin, myös mahdollisesti venetodistuksen. Mene veneellesi. Jos kyseessä on peruskatsastustäytä kaavake ja venetodistus kokonaisuudessaan. Täytä kaavaketta kun otat katsastusvarusteita näkyville. Kun kaikki katsastukseen liittyvä materiaali on esillä,  kiinnitä vasta sitten viiri veneeseen laiturille näkyvään paikkaan (esim. keulakaiteeseen).
Jos kyseessä on vuosikatsastus poimi varusteet esiin toimistosta saamasi kaavakkeen
ruksien mukaisesti.
Elleivät varusteet ole esillä, katsastaja siirtyy seuraavaan veneeseen ja tulee tarkastamaan veneesi kierroksen loppupäässä.

Katsastaja

Katsastaja saapuu aikanaan veneellesi ja suorittaa katsastuksen. Katsastajien kierto alkaa klo 18, mutta  lähempää tulevat voivat aloittaa aiemminkin.  Kun vene hyväksytään, allekirjoitat katsastuskaavakkeen, jolloin samalla vakuutat säilyttäväsi veneen vähintään samassa kunnossa koko kauden.

Katsastaja leimaa ja allekirjoittaa venetodistuksen ja allekirjoittaa katsastuskaavakkeen
Palauta kaavake toimistoon, josta saat katsastustarran ja HSK:n tarran. Katsastaja ottaa  lähtiessään mukaansa viirin.
Katsastusproseduuri on käyty läpi. Voit taas jälleen vierailla vapaasti kerhon saarilla, käyttää kerhon lippua ja tuntea olosi veneen suhteen melko turvalliseksi.

Kaasukatsastukset

Veneiden kaasulaiteasennukset tulee tarkistuttaa viiden vuoden välein. Tarkastus ei kuitenkaan sisälly liiton katsastusohjelmaan, mutta vakuutusyhtiöt edellyttävät sitä vakuutusturvan edellytyksenä. Tarkistuksen voi teettää valtuutetulla kaasulaiteasennusyrityksellä tai kerhon kaasulaitekatsastaja Jukka Majapurolla. Tämän lisäksi liiton suositus on, että veneenomistaja tarkistaa kaasuputkiston kumiputkien kunnon vuosittain.

Katsastukseen liittyvä ohjevihko on kerhon toimiston eteistilassa.

Epäselvissä asioissa voit aina kysyä neuvoa katsastusmiehiltä.