Kaasulaitteista

Vene ja kaasu

Jukka Majapuro

Kaasu on hyvä renki, mutta huono isäntä!

Aiotko hankkia kaasulieden veneeseen? Tai onko sinulla jo sellainen?
Lue vinkit kaasulaitteiston asentamisesta, huollosta ja turvallisuudesta.

Kaasulaitteistossa on kolme pääkomponenttia:
– kaasupullo, josta kaasu syötetään putkistoon
– putkisto, jossa on määrätuissä paikoissa sulkuventtiilit
– käyttölaitteisto =  liesi 

Veneeseen asennettu kaasujärjestelmä on aina peruskatsastuksen yhteydessä hyväksytettävä kaasutarkastajalla.  Tarkastus voidaan tehdä myös,  kun vene on maissa. Mikäli järjestelmää on muutettu, esimerkiksi lisäämällä sähköinen sulkuventiili, on hyvä näyttää ja tarkastuttaa asennus tarkastajalla.

Jokainen veneen omistaja voi ylläpitää veneensä järjestelmän kuntoa.
Pidä aina lieden lukitussalpa lukittuna kun liesi ei ole käytössä. Näin saat lisäaikaa hellalle ja kumiletkulle.

 Kumiletkut voi jokainen itse tarkastaa taittamalla letku kaksinkerroin. Mikäli silloin näkyy letkussa pieniä  säröjä, kannattaa letku vaihtaa, tai ainakin näyttää tarkastajalle. Jos hellan takana olevassa letkussa näkyy hankautuman jälkiä, syy on yleensä hellan terävä alareuna. Myös silloin letku on vaihdettava ja asennettava siten, ettei letku satu enää hellaan.

Veneissä ilmenneitä kaasulaitteiden korjaamista vaativia vikoja:
– kumiletkut haurastuneet, säröjä tai hankautumia letkussa
– pullon paineenalennusventiili ei toimi, ei päästä painetta putkistoon
– liekinvarmistin vuotaa
– liekin säätöventiilin käyttöakseli vuotaa
– putken linjasulku ei pidä

Jos syystä tai toisesta uusit lieden, niin varmista myyjältä onko lieden mukana myös letkukara kumiletkun kiinnitystä varten. Jos ja kun sitä ei ole, niin Espoossa kehä kakkosen varrella on lähin kaasutarvikeliike Wilhtom oy Olarinluoma16.  Sieltä saat kaiken mitä kaasulieden asennukseen ja  huoltoon tarvitset.

Kaasuasennus omatoimisesti:
Kaasulieden ja putkiston saa asentaa veneeseen myös itse. Käyttöönoton tarkastaa ja hyväksyy aina kaasutarkastaja.  Ennen tarkastusta  ei ole suotavaa käyttää kaasuliettä.

Veneeseen ei saa asentaa kaasujääkaappia eikä kaasulämmitintä. Nämä laitteet vaativat oman erillisen ilmankierron palotilalle. Tämä ilmankierto ei saa olla missään yhteydessä veneen sisätiloihin.

Asennuksessa  huomioon otettavat asiat:
Kaasupullo on asennettava pystyasentoon omaan, erilliseen tilaan mikä tuulettuu veneen ulkopuolelle, ei esimerkiksi istuinkaukaloon.  Kaasupullotilan alareunasta on mentävä alaviistoon suora, avoin putki veneen ulkopuolelle, mikä kaikissa olosuhteissa on vedenpinnan yläpuolella.

 Kaasukumiletkun pituus on enintään 1.2m.

Kaasukumiletkua ei saa viedä laipion läpi.

 Liesitilassa, jos liesi on riippuva (kardaanissa) kumiletkun lenkin on oltava riittävän pitkä ettei letku estä lieden keinumista ääriasentoihin.   

Kupariputki (8mm) vedetään yhtenäisenä pullotilasta hellalle. Laipioiden läpivienneissä käytetään suojakumia. Putki viedään niin, ettei se joudu alttiiksi vieraille esineille. Putki on hyvä kiinnittää määrävälein, esimerkiksi Sikafleksillä tai vastaavalla seinään. Letkukara pullotilassa on kiinnitettävä klemmarilla seinään.  Lieden päässä putkeen tulee linjasulku, sen jälkeen letkukara. Linjasulku voi olla laioion toisella puolella, mistä kupariputki viedään liesitilaan. Myös ne on kiinnitettävä tukevasti laipioon.

Linjasulun paikka kannattaa miettiä siten, että sen pääsee sulkemaan nopeasti vaikka hätätilanteessa.  Jos haluaa linjasulkuun sähköisen venttiilin, niin se asennetaan kaasupullotilaan. Sähköinen venttiili ei kuitenkaan korvaa lainsäätäjän vaatimaa lieden päässä olevaa manuaalista venttiiliä.    

Kaikki klemmarit ja ruuvit kannattaa olla rosteria.

 Kaasuvaroitin on  hyvä varuste. Jos sellaisen hankkii, kannattaa selvittää sen sähkön kulutus, varoittimenhan pitää olla päällä koko ajan.

Varakaasupullon paikkaa kannattaa myös miettiä. Onko mahdollista sijoittaa pullo samaan tilaan kuin käyttöpullo?   Onko istuinkaukalossa säilytyslokero, mistä ei ole yhteyttä sisätiloihin ja jonka pohja on istuinkaukalon lattian tasolla.

Nestekaasu LPG (liquefied petroleum gas)
Normaali lämpötilassa ja paineessa propaanin ja butaanin kaasuseos. Huoneenlämmössä kaasupullon paine on noin 8 baaria, jolloin osa kaasusta on nestemäisessä muodossa. Kaasu on väritön ja hajuton 1,5 kertaa ilmaa painavampi. Kaasuun on lisätty hajuste vuotojen havaitsemiseksi.

Vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin

Jukka Majapuro
valtuuteettu kaasutarkastaja