Toimintasuunnitelma 2018

Kevätretki 6.-8.4.

Merihenkinen kevätretki seilataan laivalla Tallinnaan, jossa alkaa hyvin opastettu bussikierros Itä-Viroon. Kohteina 30Miles hankkeen satamia, palavan kiven kaivosmuseo Kohtlassa, sekä Narvassa Promenaadi ja Hermannin linnoitus. Kaksi yöpymistä Narva-Joesuussa.

Helatorstain eskaaderi Viroon, 10.-13.5.

Kotoinen kansallispyhämme on ehkä aikaisessa. Kimppapurjehdusten kohteina voisivat olla Vi-ron pohjoiset satamapaikat; Vergi, Viinistu, Kaberneeme, Prangli, Naissaar, Lohusalu, Dirhami ja Kärdlan uusi satama sekä Tallinnassa KJK, Pirita, OCM, Lennusadam, Noblessner ja uusin Ha-ven Kakumäe. Myös yhteinen ”30 Miles”-satamien kunnostushanke kannustaa itään; Porvoo, Lo-viisa, Keihässalmi, Kotka, Tervasaari ja Klamila sekä Lennusadam, Kelnase (Prangli), Leppnee-me, Eisma, Narva-Joesuu ja Narva. Muistettakoon että Virossa ei tunneta helatorstaita ja ehkä vain Tallinnan satamat ovat auki näinkin varhain?

Rishamnin uusi veneilytapahtuma ”Risukko Race”, 8.6.2018

Perhekeskeinen veneilytapahtuma on kehitetty uusimpaan omaan  saarikohteeseemme. Lähtö Hoskin edustalta ja maali Rishamnissa, purjehtien. Erityisillä Risukko-säännöillä palkitaan ja houkutellaan hauskaan kilpaan koko perhe; lapset, anopit ja kotieläimet. Tavoitteena on rohkaista perheveneilijöitä viikonloppu- ja lomamatkoillaan myös idän suuntaan. Etenkin purjeilla liikkuville on ylellistä, että seuralla on retkikohteet vastakkaisilla ilmansuunnilla. Osallistumme kilpailulla ja talkoilla SPV:n Yhdessä Vesille -kampanjaan.

KMK – HSK yhteistoimintaa kesäkaudella

Jatketaan jo kymmenettä kesää vastavuoroista retkisatamien käyttöoikeutta Kungliga Motorbåt Klubbenin, KMK:n kanssa. Tukholman lähistöllä Högböten upea retkisaari on tilan salliessa käy-tettävissä 1-2 veneelle kahden yön vierailuille, kuten vastavuoroisesti omat retkisaaremme. Useita Hoskin veneitä on jo vieraillut Högbötella mutta vain harva KMK:n vene on löytänyt esim. Ormikselle. Sopimukset on julkaistu molempien seurojen tiedotteissa, Vuosikirjassa 2016 s. 62-63. www.kmk.a.se.

Kalev ja Pärnu Jahtklubi – HSK yhteistoimintaa kesäkaudella

Pyritään järjestämään Viron molemmille ystävyysseuroillemme mahdollisuus rajatuilla vene-kunnilla vierailla kotisataman lisäksi myös retkisaarissamme. Vastavuoroisesti Piritassa käydes-sä kannattaa soittaa ennakkoon Kalev Jahtklubille: Sadamakapten Ado Tikerpäe +372 53 010450. KJK tarjoaa laajennuksen jälkeen suojaisia vieraspaikkoja, pursiseuratunnelmaa, saunat ja tasokkaat ravintolapalvelut. Lomapurjehduksella samanlaiset edut ovat saatavilla Pärnussa. www.kjk.ee ja www.jahtklubi.ee

Kesälomaeskaaderi heinäkuussa?

Toimikunta pyytää jäsenistöltä ehdotuksia sopivasta kohteesta ja matkan vetäjistä. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla Ruotsin rannikko ja esim. Karlskrona. matka-posti@hoski.fi

ICCY 2018 Karlskrona, 16.-20.7.2018

International Council of Cruising Yachtsin jo 37. tapaaminen pidetään Karlskronassa. Ruotsin suurvaltakaudella 1680 tänne rakennettiin laivastokeskus ja täällä oli 300 vuoden katkeamaton perinne laivojen suunnittelussa ja rakentamisessa. Satama ja linnoitus olivat aikanaan moderneja ja tehokkaita keskuksia Ruotsin merivallan ylläpitämiseksi. Karlskrona valittiin 1998 maailmanperintökohteeksi. Mielenkiintoisia kohteita on riittämiin, kuten Merivoimien museo ja 2014 avattu sukellusvenehalli. Yhteinen merinaapurimme teki näyttävän laivastovierailun Whiskey luokan, U-137 aluksellaan syksyllä 1981. Muistona on iso kilpi ja nimikkojuoma. Lähistöllä oleva Utklippanin kalliosaari on oiva etappisatama matkalle.

Kungliga Motorbåt Klubben, KMK on jälleen (kuten 2005 ja 2015) järjestäjänä. Heillä on vahva Grand Banks moottoriveneiden edustus ja läheiset yhteydet myös Norjan ja Suomen vastaaviin.

Yhdessä SPV:n kanssa avustetaan eskaadereita sekä meno- että paluumatkalla Ruotsin rannikolle, etenkin Viron ja Latvian vesien kautta. Tästä on hyötyä ensikertalaisille, jotka voivat parhaimmillaan tehdä mukavan kesälomamatkan Itämerellä.

ICCY tapaamiset ovat avoimia kaikille järjestäytyneille veneilijöille, joten matkalle lähtee myös muiden seurojen veneitä ja naapurimaistakin saadaan matkaseuraa. Saattueet on helppo tunnistaa isosta ICCY tapahtumaviiristä. Ruotsin rannikko ja Karlskrona on ollut monella jo mielessä, joten nyt kannattaa lähteä kokemaan uutta ja erikoista, kun isäntämaan edustajat ovat avaamassa sellaisiakin ovia, joita ei yksin edes osaisi löytää. Aiempia ICCY kertomuksia voi lukea Vuosikirjoista 2003, -05, -11, -12, -14, -15, -16 ja 2017. Neljästä maasta on ilmoittautunut 70 osallistujaa ja Suomesta on lähdössä seitsemän venekuntaa. www.iccy.org

OrmisJippo, 11.8.2018

OrmisJippo perhepurjehduskilpailun startti on perjantaina klo 16, jotta tuulta riittäisi maaliin saakka. Erityisillä Jippo-säännöillä houkutellaan hauskaan kilpaan koko perhe; lapset, anopit ja kotieläimet. Luontopolku on viritetty kaikenikäisille. Lapset palkitaan mitaleilla ja he suorittavat myös lipunlaskun. Tarjoilua on seuran puolesta.

Venetsialaiset, elokuun viimeisenä lauantaina 25.8.

Omatoimiset lyhtyjuhlat järjestetään sekä Ormholmenilla että Rishamnissa, jo 18. kertaa tuplina.

ICCY 2018 Helsinki Autumn Meeting, October 26.-28.

Yhtenä perustajajäsenenä HSK isännöi rotaation mukaisesti syyskokousta Helsingissä. Ohjelmassa mm. majoitus ja illallinen Hotel Clarionissa, HSK:n esittely ja lounas Blue Peterissä, ekskursio vartiolaiva Turvaan tai jäänsärkijöille, Itämeri painotteinen vierailu John Nurmisen Säätiöllä, illallinen Katajanokan Kasinolla, uinti, sauna ja lounas Allas Sea Poolissa. Syyskokouksessa esitetään kutsu ja ohjelma ICCY 2019 Helsinki kesätapaamisesta heinäkuussa, jolloin voimme sijoittaa venevieraat kootusti satamaamme.

Baltic Sea Cruising Network, BSCN 13th Conference in Norway

Itämeren matkaveneilyliittojen ja -yhteisöjen asiantuntijat kokoontuvat jo kolmattatoista kertaa. Useful Information -tietopaketit 11 maan erilaisista veneilyolosuhteista on julkaistu eri maiden liittojen ja myös HSK:n kotisivuilla. Kongelig Norsk Seilforening, KNS isännöi kokousta Oslossa ja SPV:n lisäksi HSK on edustettuna maan johtavana matkaveneilyseurana.

Välimeren lomapurjehdukset keväällä ja syksyllä

Rohkaistaan jäseniämme jatkamaan veneilykauttaan molemmista päistä ja laajentamaan veneilyalueitaan. Ensikertalaisille soveltuvat hyvin SPV-liiton kevät- ja syyspurjehdukset, joiden vastuullisena järjestäjänä on OnSail / TravelOn Matkat Oy. Myös 1-3 veneelle räätälöityjä mat-koja sekä käytännön purjehduskoulutusta on tarjolla. SPV:llä on avoimet lomapurjehdukset ke-väällä ja syksyllä. www.onsail.fi ja www.spv.fi

Klubi-illat perjantaisin; 12.1. ja 2.3. sekä marraskuussa

Jatketaan suosittuja omatoimisia klubi-iltoja perjantaisin. Aluksi löylytellään molemmilla saunoilla ja ohjelmat alkavat Iso Pässi -salissa klo 19. Alkuvuoden aiheina mm. ICCY 2017 Riga ja koko Riianlahden kierros. Myös jäsenten kesämatkoista olisi mukava nähdä esityksiä. Kaikissa illoissa tarkennetaan myös tulevan kesätapahtumia, mm. Helaeskaaderi ja ICCY Karlskrona. Syk-syllä jatketaan Perinnetoimikunnan kanssa nostalgisilla aiheilla.

Koulutus ja kurssit

Toimikunta haluaa muistuttaa kaikkia hoskilaisia pitämään huolta veneilytaidoistaan. Uusi Koulutustoimikunta voi aktivoitua veneilyharjoittelulla. Järjestetään Veneilijän solmukurssi. Pyritään järjestämään yhteiskäynti Lohjan meripelastuskeskukseen. Hyödynnetään Hoskilla ”kokeile Viklaa” -päiviä, joilla aikuisetkin voivat saada kevytvenetuntumaa. Satamassa toimii neljä purjehduskoulua; Abrego, Kesäpurje, Sea Lady Sailing ja Wilhelmina Sailing.

Lisäksi kannattaa hyödyntää SPV:n veneilykoulutuksia, Navigaatioseurojen kursseja ja naapurimme Pajalahden Veneilykoulun tarjontaa. Avustetaan myös kansainvälisen huviveneenkuljettajan lupakirjan hankinnassa. Toimikunnan jäsenet opastavat mielellään ja antavat esim. eskaadereilla niiden aihepiiriin liittyvää koulutusta.

Viestintä ja kirjoittelu Hoskilaiseen ja vuosikirjaan

Purjehdusmatkoista ja matkaveneilyyn liittyvistä tapahtumista kirjoitellaan edelleen aktiivisesti Hoskilainen ja Vuosikirja painotuotteissa sekä kotisivuilla. Pallonkiertäjien blogit, Facebook sekä WhatsApp-ryhmät ja Instagram ovat Hoskia koskettavia ja kiinnostavia viestintäkanavia. Näiden kanavien kehitystä seurataan kiinnostuneesti ja olemassaoloa kannatetaan lämpimästi. Muistutettakoon kuitenkin, että viimeksi mainitut eivät ole HSK:n virallisia ja moderoituja ryhmiä, vaan jäsentenvälistä vapaamuotoista viestintää.

Matkapurjehdusmerkit

Aktivoidaan ansioituneita matkaveneilijöitä anomaan hyvistä suorituksistaan muistoksi matkapurjehdusmerkkejä. Anomukset voi jättää matkaveneilytoimikunnalle tai hallitukselle Merkkien säännöt molemmilla kielillä Vuosikirjassa 2016 s. 23.

Matkapurjehduksen ja kansainvälisyyden edistäminen

Julkistetaan seuramme venekunnat, jotka ovat parhaillaan kiertämässä maapalloa tai muuten tavallista pitemmillä matkoilla. Tunnistetaan myös aikaisemmat pallonkiertävät. Solmitaan ystävyyssuhteita lähellä ja maailman kolkilla oleviin seuroihin ja yhteisöihin, joissa Hoskin venekuntia on vieraillut. Merkitään sekä vanhat ja uudet pallonkiertäjät sekä ystävyys- ja yhteistoimintaseurat Klubitalon aulaan hankitulle isolle kartalle.

Rostocker Yachtclub, ROYC tuli tutuksi ICCY 2016 tapaamisen paikallisena isäntänä (www.royc.de). Kongelig Norsk Seilforeningen, KNS kutsui keväällä klubi-iltaansa esittelemään Itämerta ja kesällä ainakin kaksi venekuntaa vieraili Hoskilla. Riianlahden 2017 kierroksen yhteydessä aktivoitiin jo 2001 alkanut ystävyys Latvijas Jahtklubsiin, Lielupe-joella.

Kansainvälinen yhteistyö

Jatketaan osallistumista kansainvälisiin matkaveneilytapahtumiin ja -kokouksiin. Yhteistä toimintaa on mm. Cruising Association CA, International Council of Cruising Yachts ICCY, Baltic Sea Cruising Network BSCN ja Kungliga Motorbåt Klubben KMK, Kongelig Norsk Seilforeningen KNS, Latvijas Jahtklubs sekä Kalev Jahtklubi KJK ja Pärnu Jahtklubi PJK -yhteisöjen kanssa.

Useful Information

Käytännön tietoa veneilystä Itämeren yhdeksästä maasta sekä Brittein saarilta ja Norjasta löytyy täältä sekä SPV:n matkaveneilyn kotisivuilta. Näistä on hyötyä varsinkin ensi kertaa vieraille vesille lähdettäessä.

Tervetuloa mukaan! Lisätietoja toimikunnalta (matka-posti@hoski.fi).