Toimintasuunnitelma 2019

Kevätretki

Merihenkinen kevätretki tehdään Allt för Sjön -venenäyttelyyn Tukholmaan 1.-3.3.

Helatorstain eskaaderi Viroon, 30.5.-2.6.

Kotoinen kansallispyhämme on nyt ennätysmyöhään. Kimppapurjehdusten kohteina voisivat olla Viron pohjoiset satamapaikat; Vergi, Viinistu, Kaberneeme, Prangli, Naissaar, Lohusalu, Dirhami ja Kärdlan uusi satama sekä Tallinnassa KJK, Pirita, OCM, Noblessner ja uusimmat Lennusadam ja Haven Kakumäe. Myös yhteinen ”30 Miles” -satamien kunnostushanke kannustaa itään; Porvoo, Loviisa, Keihässalmi, Kotka, Tervasaari ja Klamila sekä Lennusadam, Kelnase (Prangli), Leppneeme, Eisma, Narva-Joesuu ja Narva. On syytä muistaa, että Virossa ei tunneta helatorstaita, mutta nyt lienee jo moni satama auki.

Rishamnin uusi veneilytapahtuma ”Risukko Race”, 7.6.

Viime kesänä aloitettu uusi perhekeskeinen veneilytapahtuma suuntaa jälleen omaan ja sähköistettyyn saarikohteeseemme. Tavoitteena on rohkaista perheveneilijöitä viikonloppu- ja lomamatkoillaan myös idän suuntaan. Etenkin purjeilla liikkuville on ylellistä, että seuralla on retkikohteet vastakkaisilla ilmansuunnilla.

KMK – HSK -yhteistoimintaa kesäkaudella

Jatketaan jo yhdettätoista kesää vastavuoroista retkisatamien käyttöoikeutta Kungliga Motorbåt Klubbenin, KMK:n kanssa. Tukholman lähistöllä Högböten upea retkisaari on tilan salliessa käytettävissä 1-2 veneelle kahden yön vierailuille, kuten vastavuoroisesti omat retkisaaremme. Useita Hoskin veneitä on jo vieraillut Högbötella mutta vain harva KMK:n vene on löytänyt esim. Ormikselle. Sopimukset on julkaistu molempien seurojen tiedotteissa, Vuosikirjassa 2017 s. 58-59. www.kmk.a.se.

Kalev ja Pärnu Jahtklubi – HSK -yhteistoimintaa kesäkaudella

Pyritään järjestämään Viron molemmille ystävyysseuroillemme mahdollisuus rajatuilla venekunnilla vierailla kotisataman lisäksi myös retkisaarissamme. Piritassa käydessä kannattaa soittaa ennakkoon Kalev Jahtklubille; uusi sadamakapten Indrek Orav +372 53 010450.

KJK:lla on laajennuksen jälkeen suojaisia vieraspaikkoja, aitoa pursiseuratunnelmaa, saunat ja tasokkaat ravintolapalvelut. Lomapurjehduksella samaa tunnelmaa on Pärnussa. Kovilla lounaistuulilla satama saattaa täyttyä, kun poislähtö on työlästä, joten soitto ennakkoon sadamakapten Heiti Pöldroos +372 5307877.

www.kjk.ee ja www.jahtklubi.ee

CA Rally Rygenin suojaisilla vesillä, heinäkuun alussa

Kesäkaudella voidaan tutustua muutamiin Cruising Associationin venekuntiin, jotka mahdollisesti ulottavat matkansa Helsinkiin.

www.theca.org.uk

ICCY 2019 Helsinki, HSK:lla heinäkuun 15.-19.

International Council of Cruising Yachts, ICCY:n jo 38. tapaaminen järjestetään rotaation mukaisesti (1989, 1999, 2009) Suomessa ja isännyyttä hoitaa 120-vuotta täyttänyt HSK.

Puolityhjässä satamassa pyritään järjestämään pitkämatkalaisille venepaikat Klubitalon edustalle ja ICCY-teltta pystytetään tapahtumaa varten. Viideksi päiväksi järjestetään monipuolista ohjelmaa, mm. lippuseremoniat, tervetuliais buffet ja musiikkia, bussikierros Helsingissä, vierailu jäänmurtajilla, vastaanotto kaupungintalolla, vesibussilla Suomenlinnaan (sukua Karlskronalle) ja saaristokierroksen jälkeen paluu Hoskille, Otaniemesssä VTT:n laivasimulaattori ja Suomen syvin reikä 6,4 km ja gaalaillallinen sekä päätösbrunssi.

Klubitalolla pidetään esityksiä 120 v. seuramme historiasta, Ruffen matkasta Huippuvuorille ja Itämeren suojelusta. Iltaisin vapaata seurustelua ICCY-teltassa ja löylyttelyä Klubitalolla sekä yhtenä iltana johdatus suomalaisesta saunakulttuurista.

ICCY-tapaamiset ovat avoimia kaikille järjestäytyneille veneilijöille ja suomalaisia matkaveneilijöitä toivotaan osallistumaan vapaavalintaisesti sopiviin ohjelmiin. Etenkin hoskilaisilla on oiva tilaisuus iltaisin luoda kontakteja kansainvälisiin ystävyysseuroihimme. Pitkämatkalaisille venekunnille järjestetään johdettua tutustumista myös retkisaariimme, joissa mm. itselämmitettyjä löylyjä, tulomatkalla Ormholmeniin ja lähtiessä Rishamniin.

Aiempia ICCY-kertomuksia Vuosikirjoissa 2003, 2005, 2011-12, 2014-17.

www.iccy.org

Mossalan eskaaderi ja kesäpäivät heinäkuussa

Hoskin neljänteen ja uuteen retkisaareen on suunnitteilla ensieskaaderi ja kesäpäivät heinäkuun loppupuolella. Satama on Mossalan saaren kaakkoiskulmassa (N 60°16,23’ – E 21°26,48’) noin neljä mailia Houtskarin Näsbystä pohjoiseen, Kihdin pohjoisosan itäpuolella Iniöön ja Kustaviin menevän saaristoväylän varrella. Lähestyminen tapahtuu sekä lännestä että idästä merikartan mukaan.

OrmisJippo, elokuun 10.

OrmisJippo perhepurjehduskilpailun startti on perjantaina klo 16, jotta tuulta riittäisi maaliin saakka. Erityisillä Jippo-säännöillä houkutellaan hauskaan kilpaan koko perhe; lapset, anopit ja kotieläimet. Luontopolku on viritetty kaikenikäisille. Lapset palkitaan mitaleilla ja he suorittavat myös lipunlaskun. Tarjoilua on seuran puolesta.

Venetsialaiset, elokuun viimeisenä lauantaina 31.8.

Omatoimiset lyhtyjuhlat järjestetään sekä Ormholmenilla että Rishamnissa, jo 19. kertaa tuplina.

ICCY 2019 Autumn meeting 7.-10.11. Hamburg

Yhdessä TYvD:n syystapahtuman kanssa ja ohjelmassa mm. vierailu Airbusin lentokonetehtaalla.

Baltic Sea Cruising Network, BSCN 14th Conference in Finland

Itämeren matkaveneilyliittojen ja -yhteisöjen asiantuntijat kokoontuvat jo neljättätoista kertaa. Useful Information -tietopaketit 11 maan erilaisista veneilyolosuhteista on jo julkaistu eri maiden liittojen ja myös HSK:n kotisivuilla. SPV isännöi kokousta Turussa ja lisäksi HSK on edustettuna maan johtavana matkaveneilyseurana.

Välimeren lomapurjehdukset keväällä ja syksyllä

Rohkaistaan jäseniämme jatkamaan veneilykauttaan molemmista päistä ja laajentamaan veneilyalueitaan. Ensikertalaisille soveltuvat hyvin SPV-liiton kevät- ja syyspurjehdukset, joiden vastuullisena järjestäjänä on OnSail / TravelOn Matkat Oy. Myös 1-3 veneelle räätälöityjä matkoja sekä käytännön purjehduskoulutusta on tarjolla. SPV:llä on avoimet lomapurjehdukset keväällä Turkissa ja syksyllä Kroatiassa.

www.onsail.fi ja www.spv.fi

Klubi-illat perjantaisin; 11.1. ja 8.3. sekä marraskuussa

Jatketaan suosittuja omatoimisia klubi-iltoja perjantaisin. Aluksi löylytellään molemmilla saunoilla ja ohjelmat alkavat Iso Pässi -salissa klo 19. Alkuvuoden aiheina mm. Mikko Dahlbomin matka Norjan vuonoille, ICCY 2018 Karlskrona, Itäinen Suomenlahti ja Pietari. Myös jäsenten kesämatkoista olisi mukava nähdä esityksiä. Kaikissa illoissa tarkennetaan myös tulevan kesä tapahtumia, mm. Helaeskaaderi ja ICCY Helsinkiä. Syksyllä jatketaan Perinnetoimikunnan kanssa nostalgisilla aiheilla.

Koulutus ja kurssit

Toimikunta haluaa muistuttaa kaikkia hoskilaisia pitämään huolta veneilytaidoistaan. Uusi Koulutustoimikunta on jo aktivoitunut mm. solmukursseilla ja dieselin vuosihuoltokurssilla. Pyritään järjestämään yhteiskäynti Lohjan meripelastuskeskukseen. Järjestetään aikuisille Hoskilla ”kokeile jollaa” -päivä. Satamassa toimii neljä purjehduskoulua; Abrego, Kesäpurje, Sea Lady Sailing ja Wilhelmina Sailing.

Lisäksi kannattaa hyödyntää SPV-liiton veneilykoulutuksia, Navigaatioseurojen kursseja ja naapurimme Pajalahden Veneilykoulun tarjontaa. Avustetaan myös kansainvälisen huviveneenkuljettajan lupakirjan hankinnassa. Toimikunnan jäsenet opastavat mielellään ja antavat esim. eskaadereilla niiden aihepiiriin liittyvää koulutusta.

Viestintä ja kirjoittelu Hoskilaiseen ja vuosikirjaan

Purjehdusmatkoista ja matkaveneilyyn liittyvistä tapahtumista kirjoitellaan edelleen aktiivisesti Hoskilainen ja Vuosikirja painotuotteissa sekä kotisivuilla. Pallonkiertäjien blogit, Facebook sekä WhatsApp-ryhmät ja Instagram ovat Hoskia koskettavia ja kiinnostavia viestintäkanavia. Näiden kanavien kehitystä seurataan kiinnostuneesti ja olemassaoloa kannatetaan lämpimästi. Muistutettakoon kuitenkin, että viimeksi mainitut eivät ole HSK:n virallisia ja moderoituja ryhmiä, vaan jäsentenvälistä vapaamuotoista viestintää.

Matkapurjehdusmerkit

Aktivoidaan ansioituneita matkaveneilijöitä anomaan hyvistä suorituksistaan muistoksi matkapurjehdusmerkkejä. Anomukset voi jättää matkaveneilytoimikunnalle tai hallitukselle Merkkien säännöt molemmilla kielillä Vuosikirjassa 2017 s. 23.

Matkapurjehduksen ja kansainvälisyyden edistäminen

Tunnistetaan seuramme venekunnat, jotka ovat parhaillaan kiertämässä maapalloa tai muuten tavallista pitemmillä matkoilla. Merkitään pallonkiertäjät sekä ystävyys- ja yhteistoimintaseurat Klubitalon aulan isolle kartalle. Solmitaan ystävyyssuhteita lähellä ja maailman kolkilla oleviin seuroihin ja yhteisöihin, joissa Hoskin venekuntia on vieraillut. Rostocker Yachtclub, ROYC tuli tutuksi ICCY 2016 tapaamisen paikallisena isäntänä. http://www.royc.de Kongelig Norsk Seilforeningen, KNS kutsui 2017 keväällä klubi-iltaansa esittelemään Baltian vesistöjä ja jo kesällä ainakin kaksi venekuntaa vieraili Hoskilla. ICCY 2017 Riga tapaamisen yhteydessä aktivoitiin jo 2001 alkanut ystävyys Latvijas Jahtklubsiin, 2016 ruopatulla Lielupe-joella.

Kansainvälinen yhteistyö

Jatketaan osallistumista kansainvälisiin matkaveneilytapahtumiin ja -kokouksiin. Yhteistä toimintaa on mm. Cruising Association CA, International Council of Cruising Yachts ICCY, Baltic Sea Cruising Network BSCN ja Kungliga Motorbåt Klubben KMK, Kongelig Norsk Seilforeningen KNS, Latvijas Jahtklubs sekä Kalev Jahtklubi KJK ja Pärnu Jahtklubi PJK -yhteisöjen kanssa.

Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja toimikunnalta (matka-posti@hoski.fi).