Retkisaaret

HSK:n jäsenillä on mahdollisuus hyödyntää purjehdusretkillään neljää hienoa saarikohdetta: Ormholmenia, Risholmenia, Hasselholmenia sekä Mossalan kaakkoiskulmassa olevaa retkisatamaa. Saarissa on saunat, grillikatokset, WC:t, soutuveneet pikkuretkiä varten sekä tietysti kunnon laiturit peräpoijuineen.

Saarten hoito perustuu lähes täysin talkootöihin. Se edellyttää yhteisten pelisääntöjen noudattamista. Saarten herkkä luonto ei salli kovaa käyttöä. Siksi saaret on tarkoitettu HSK:n jäsenten ja sopimuksen mukaan yksittäisten ystävyysseurojen veneiden käyttöön.

Ormholmen

Ormholmen sijainti on monessa mielessä ihanteellinen. Saari sijaitsee Helsingistä länteen Porkkalan edustalla. Saareen ehtii Helsingistä hyvin vaikka työpäivän jälkeen viettämään rentouttavaa viikonloppua.

Saaressa viihtyy hyvin päiväkaupalla. Saaresta voi jatkaa matkaa pidemmälle länteen Hasselholmeniin. Yhtä hyvin matka voi jatkua vaikka Porkkalan merivartioston kautta etelään kohti Tallinnaa.

Ormholmen on idyllinen, luonnonkaunis, kallioinen saari. Etelään avautuu Suomenlahden aava selkä.

Saari on kokonaisuudessaan HSK:n omistuksessa.

Hasselholmen

Hasselholmen sijaitsee Tammisaaren edustalla. Osa saaresta on HSK:n omistuksessa.

Hasselholmen on mainio etappi matkalla länteen, vaikkapa Ahvenanmaalle tai Turun saaristoon.

Hasselholmenilla on sähköt sekä kaivo, josta saa makeaa vettä.

Rishamn (Risholmen)

Risholmen on HSK.n retkisaarista uusin. HSK vuokrasi osan saaresta käyttöönsä vuonna 2000 ja lopulta osti kyseisen osan vuonna 2017 ja tämä nimettiin Rishamniksi.

Rishamn sijaitsee Helsingistä itään Onaksen saaristossa, Porvoosta etelään. Saari on käytännössä täysin luonnontilassa. Kasvillisuus on rehevämpää kuin HSK:n muissa saarissa.

Kesällä 2001 valmistui sauna ja vuoden 2003 kesällä pystytettiin saareen grillikatos sataman läheisyyteen. Kesällä 2018 saatiin saareen sähköt ja tehtiin satama-aluetta viihtyisämmäksi.

Mossala

HSK vuokrasi Mossalan saaritukikohdan jäsenistölleen 2019. Mossala sijaitsee nimensä mukaisesti Mossalan saaren kaakkoiskulmassa, Houtskarista muutama maili pohjoiseen. Mossalassa on rannansuuntainen laituri, peräpoijut, puuceet, sauna sekä -tupa ja ainutlaatuisesti myös savusauna! Pihapiiri, jossa rakennukset sijaitsevat, on pieni, joten muiden huomiointi on toivottua ja paikallaan erityisesti yksityissaunavuorojen kohdalla. Paikka on kävelymatkan päässä Saariston Lomakeskuksesta, jossa on paljon aktiviteetteja sekä esimerkiksi tasokas ravintola.

Retkisaariesite

Retkisaariesite löytyy Hoskilainen 2/22 sekä karttaosio Hoskilainen 2/23 numeroista sekä Facebookin HSK-jäsenfoorumilta (tiedostot).