Hyvät hoskilaiset,

Suomi 100 -itsenäisyyspäivänä Kuivasaaresta kajahtaa! Suomen suurin tykki ”Kuivasaaren Järeä” tai ”Wanha Rouva” ampuu kaksi kunnialaukausta, molemmilla putkilla, kello 16:00 ja 16:01. Kunnialaukaukset ovat 500 kilon vesipusseja, 150 kilon ruutipanosten vauhdittamina. Pamaukset ja suuliekit ovat mahtavia. 

Kuivasaari sijaitsee 8 km etelään Suomenlinnasta, Harmajan vieressä. Tapahtumaa voi seurata Helsingin rannoilta. Ja nyt kannattaakin hakeutua rannoille katselemaan ja kuuntelemaan, sillä nämä laukaukset ovat tiettävästi tuon tykin viimeiset, ja näiden jälkeen tykkiä ei enää pidetä käyttökunnossa.

Obuhov -merikanuunat ovat 12-tuumaisia eli putken sisähalkaisija on 305 mm. Putken pituus on liki 16 metriä, paino 50 tonnia ja lähes 500 kilon ammuksen kantomatka yli 40 km.

Miehistöä oli aikanaan puolensataa. 1911 valmistetun tykkipatterin kokonaispaino on miljoona kiloa ja se on ainut yhä toimintakelpoinen maailmassa.

Suomenlinnan Rannikkotykistökilta on museoinut ja ylläpitänyt näitä tykkejä. Heidän jäseniään Järvön naapurisaarelta oli kutsuvieraina OrmisJipossa 2007, jolloin saimme lahjaksi hienon valokuvataulun ja myös Pulinaboxin ison teräksisen lyhtytelineen.

1614

Örön saarella on vielä kaksi samanlaista Obuhov -tykkiä, ja näihin Hoskin kevätretkeläiset pääsivät tutustumaan huhtikuun alussa 2017.

Mielenkiintoisia lisätietoja Killasta, tykeistä, Järvöstä ja Ormholmenista löytyy: www.rt-kilta.net/kohteet/kuivasaari

Matkaveneily- ja retkisaaritoimikunnat sekä Järvön saarinaapurit