HSK:n päävalmentajana ja HSK Akatemian priimuksena lähes kuusi vuotta toiminut Vili Kaijansinkko on siirtymässä urallaan eteenpäin. Hoskilaisen päätoimittaja Perttu Monthan istui hetkeksi Vilin kanssa Blue Peterin tuoleille pohtimaan mennyttä, nykyistä sekä tulevaa. 

No Vili, miltä nyt tuntuu?
Nyt hyvältä, aluksi oli kieltämättä haikeat fiilikset. Huomasin noin vuosi sitten, että takki alkoi tyhjentyä. Päätös kypsyi alkuvuoden aikana, josta koin saavani taas valtavasti virtaa. Halusin lopettaa huipulla ja luonnollisesti aina viimeinen kesä muistetaan parhaiten.

Akatemiassa tuli tänä vuonna paljon luokan vaihtoja, mikä toi paljon uudenlaisia haasteita. Tämä kuitenkin hoidettiin himaan. Iso kuva on ollut koko ajan hallinnassa ja olemme pystyneet toimimaan johdonmukaisesti.

Mitä olet suunnitellut seuraavaksi?
Edelleen on paljon asioita HSK Akatemiassa, joihin otan kantaa, mutta enemmän ja enemmän sparrausta ja kysymyksiin vastaamista. Vastuu kuitenkin siirtyy pikkuhiljaa eteenpäin organisaatiolle. Jatkan HSK Akatemian joryssä sekä vaikuttajana, en kuitenkaan enää operatiivisessa toiminnassa.

Seuraavaksi rauhoitan hieman tahtia, haluan keskittyä opintoihin sekä valikoidummin valmentamiseen. Tällä uudella asetelmalla se on mahdollista. Vähemmän reissaamista, iltaisin ja viikonloppuisin enemmän vapaita. Hoskilla tahti oli tiivistä niin kotimaassa kuin ulkomailla läpi kausien. Kyllähän me veimmekin uskomattoman määrän uusia projekteja maaliin viimeisen viiden kauden aikana.

Toimin jatkossa nuorten maajoukkuetehtävissä. Lyhyen ajan tähtäimen tavoite on napata olympiamitali ensivuoden nuorten olympialaisista.

Hoskin junioritoiminta on ottanut monta tasohyppyä menneinä vuosina. Tee yhteenveto menneistä vuosista?
Vuonna 2012 tulin ekan kerran mukaan kesätöihin, slipillä oli neljä optaria. Nyt optareita on viidessä eri ryhmässä yhteensä yli 50 viikkoharjoituksissa, ja 70% nuorista kilpailee. Tähän päälle voidaan laskea 90 kesän aikana jollakoulun käynyttä lasta. Lisäksi on E-jollat, 29erit ja Laserit. Akatemiassa pyörii yhteensä kahdeksan eri harjoitusryhmää ja jokainen ryhmä on käytännössä täynnä. Vain yksittäisiä paikkoja on vapaana lähinnä uusimpaan ryhmään eli 29eriin. Yhteensä urheilijoita on 76, plus jollakoulun lapset.

Marraskuu 2011, Tom Store saapui Lappeenrannan lentokentälle HSK hallituksen lähettämänä tekemään määräaikaisen sopimuksen (1.3.2012–30.12.2012) Vili Kaijansinkon kanssa.
Marraskuu 2011, Tom Store saapui Lappeenrannan lentokentälle HSK hallituksen lähettämänä tekemään määräaikaisen sopimuksen (1.3.2012–30.12.2012) Vili Kaijansinkon kanssa.

Henkilökohtaisesti tämä on ollut mieletön paikka oppia. Huikea kasvupolku, joka vuosi on löytänyt uusia haasteita. Olisi voitu mennä kovempaakin (kasvaa nopeammin), mutta on pidetty järki mukana. Yksikään vuosi ei ole ollut samanlainen. Joka vuosi on tullut noin 10 urheilijaa ja 1-2 ryhmää lisää. Kyllä tässä on päässyt kehittää itseään jatkuvasti.

Mikä on ollut mielestäsi haastavinta?
Luoda yhteinen ymmärrys ideologialle, jolla Akatemian kuuluu pyöriä.
Yhdessä tehdään, yksilö keskiössä. Olemme halunneet taata, että yksilö saa riittävästi laadukasta henkilökohtaista ohjausta, vaikka harjoittelemmekin ryhmissä. On täysin selvää, että yksittäiset urheilijat tarvitsevat ryhmää tai joukkuetta, jotta pystyvät vertailemaan ja kehittymään. Ryhmänä harjoitellessa syntyy automaattisesti kilpailua, eli etsitään voittajaa, sen päivän voittajaa. Seuraavana päivänä se on usein joku toinen, voittajat vaihtuvat treeni treeniltä, kisa kisalta, vain harva etenee voitosta voittoon. Positiivinen, avoin ja kova kilpailu takaa ryhmän ja yksilöiden kehityksen.

Valmennuksen tehtävänä on sitouttaa urheilijat tekemään töitä unelmien ja tavoitteiden eteen, sekä auttaa urheilijaa löytämään, kehittämään ja käyttämään omia voimavarojaan. Näillä keinoilla on saatu mahdollisimman kova kilpailu aikaan HSK:lle. Tämä on 2010-luvun globaalissa kilpailussa ainoa tapa, jolla voidaan menestyä kotisataman ulkopuolella. Jos jo kotisatamassa kampitetaan kaveria, ei ole kovin todennäköistä menestyä oman satama-altaan ulkopuolella.

Kaijansinkon tutuksi tullut määrätietoinen katse.
Kaijansinkon tutuksi tullut määrätietoinen katse.

Myös urheilullisten arvojen sisäistäminen on ottanut oman aikansa.
Aluksi halusimme erottua muista juuri sportin avulla, olemalla aidosti urheiluseura. Se toi meidän toiminnalle oman identiteetin, josta saimme valtavasti itseluottamusta.

Entä kohokohdat?
Muutamia spontaaneja hetkiä on ollut, kun urheilija on hypännyt ilosta soikeana kaulaan ja kiittänyt. Tietysti voitot ja saavutukset ovat aina upeita kokemuksia, vaikea ruveta kuitenkaan nostamaan esille yksittäisiä tapahtumia, niitä on tullut oikeasti yllättävän paljon. Tässä tapauksessa ehkä se ”tärkein” on kuitenkin ne ensimmäisen vuoden mestaruudet, koska tuskin ilman niitä istuisin nyt tässä.

Ensimmäinen kansainvälisen kilpailun voitto.
Ensimmäinen kansainvälisen kilpailun voitto.

Vuosikello on ollut todella keskeinen työkalu, pohja jonka päällä koko toiminta pyörii. Tämä luotiin vuoden 2013 loppupuolella, jonka jälkeen on ollut huomattavasti helpompaa kehittää toimintaa, myös suorittamisen varmuus on lisääntynyt.

Rakenteellisesti iso asia on, että nykyjään Hoski tuottaa urheilujoita, ei yksittäiset perheet. Tekemisessä on jatkuva noste, eikä aallonpohjia tule samalla tavalla. Kaikki Hoskin olympiaurheilijat ovat nousseet aika lailla perhevetoisesti maailman huipulle, hattu päästä heille ja heidän perheilleen. Se, että on pystynyt nousemaan juuri tästä satamasta maailman huipulle, antaa jumalattomasti potkua nuoremmille urheilijoille. Se luo sitä aitoa uskoa, että kaikki on mahdollista! Kaikki Hoskin olympiapurjehtijat ovat olleet todella myönteisiä Akatemiaa kohtaan, olleet valmiita tsemppaamaan ja jakamaan oppeja.

Hienoin fiilis tulee siitä, että viiden ja puolen vuoden jälkeen, kun olen jatkamassa matkaa, huomaan edelleen olevani hyvissä väleissä seuran, sidosryhmien ja hallituksen kanssa. Aina on uskottu kovaan työntekoon ja energiseen suorittamiseen, jonka johdosta tulokset ovat tuoneet työrauhaa toiminnalle.

Miten HSK Akatemian toiminta ja tulokset ovat heijastuneet muihin seuroihin?
HSK on nykyjään monelle seuralle mittari, kaikki haluavat voittaa juuri HSK:n. Toisin sanoen, kotimaan kilpailu on koventunut. Tietysti pari kateellista vaeltajaakin on eteen joskus tupsahtanut, mutta meitä kaikkia tarvitaan.

Monissa seuroissa tehdään tällä hetkellä hyvää duunia, joka on tosi hyvä, koska mitä kovempi kilpailu saadaan Suomeen, sitä paremmat mahdollisuudet on menestyä ulkomailla.

Onko jotain mitä tekisit jälkikäteen ajateltuna toisin?
Ensimmäisen vuoden kahden ajalta oma valmennustekeminen olisi nykyjään kyllä toisenlaista. Tuolloin ei ollut koulutusta eikä kokemusta, joka olisi mahdollistanut auktoriteetin arvojohtamiseen. On tullut muutamia kertoja sanottua jotain mitä ei olisi tarvinnut, joten jokaisesta sylkäisystä ei voi ylpeä olla. Tietty aina olen välittänyt, suorittanut tunteella ja vetänyt täysillä, joten ehkä se on inhimillistä, että joskus räiskyy.

Terveiset hoskilaisille?
Kiitos HSK:lle ensiksi mahdollisuudesta, että sain tulla susirajalta näyttämään omat kykyni. Koko seura ja hallitukset ovat olleet tukemassa kehitystä hienosti. Kiitos kaikille valmentajille ja taustajoukoille. Erityinen kiitos ja hattu päästä urheilijoille, hehän tämän ovat tehneet, heidän ansiostaan myös valmentajat menestyvät.

Arvi Lindin sanoin: tekijät vaihtuu, työ jatkuu!

HSK Akatemian arvokilpailumitalisaldo vuosilta 2012-2017

  • 9 MM-/EM-/PM-mitalia
  • 14 SM-kultaa
  • 10 SM-hopeaa
  • 7 SM-pronssia