Hoskilla Optarista Olympialaisiin

Viime aikoina ja viime vuosina on hehkutettu paljon HSK:n optaripurjehtijoiden menestystä erinäisissä kilpailuissa, eikä välttämättä turhaan. Onhan menestystä tullut projektin lähtötilanteeseen verrattuna mukavasti kun muistaa, että 2012 maaliskuussa aloitettiin lähes tyhjästä. Omaa kieltään kertoo mitalien määrä edellisistä kolmista SM-kilpailuista. Mitalit jaetaan vuosittain alle 16 v. ja alle 13. v sarjoissa. HSK on poiminut kuudesta mahdollisesta kultamitalista viisi plus tähän päälle muutaman himmeämmän mitalin. Vuosina 2012 ja 2014 HSK on palkittu parhaana seurana optimistijollien SM-kisoissa, unohtamatta karsinta menestystä arvokilpailuihin, rankinkilpailuja ja joukkuekilpailuja.

dsc_3459

Tämä on oikeastaan ollut kaikki se, mitä meillä on tähän syksyyn asti ollut. Tietoisestikin muusta junioritoiminnasta ei ole juuri puhuttu, koska ei siitä juuri puhetta olisi riittänytkään. Sanoin jo työsuhteeni ensimmäisellä viikolla maaliskuussa 2012, että toiminnassamme on paha rakenteellinen ongelma. Tosin kivasti homma on tähän asti toiminut, ja toimii vielä vuoteen 2015 loppuun asti, kunnes yksi lahjakas sukupolvi siirtyy seuraaviin veneluokkiin. Poikkeuksellisen kova panostus HSK:n puolesta optaritoimintaan ja sen lippulaivaan Opti Race ryhmään, on varmasti kannattanutkin. Seuraamme kohtaan on hyvää imua, yhteistyökumppaneita on tullut merkittävästi lisää, joka on nostanut näkyvyyttämme eri foorumeissa. Tämän takia Opti Race ryhmään on tullutkin lahjakkaita junioreita ympäri Suomea, mutta tämä on vain hetkellistä elvytystä tai tekohengitystä. Oma laadukas juniorityö takaa HSK:n kilpaurheilun tulevaisuuden, ei mikään muu!

dsc_3454

Viime syksynä luotiin uusi strategia HSK:n juniorityön hyväksi. Visio toiminta kehittämisestä oli hyvin selvä. Ryhmien koot ja jatkuvuus piti saada pikaisesti kuntoon, jotta vältyttäisiin jatkossa suurilta notkahduksilta, toimintamme kehitys piti turvata myös tulevaisuudessa. Ainahan HSK on menestynyt hienosti, mutta jos tarkastellaan 2000-luvun menestystä nuorten- ja aikuistensarjoissa, niin se on ollut täysin yksittäisten urheilijoiden varassa. Lindgrenit 470-luokassa ja kermana kakun päälle olympiamitalistit Tuuli Petäjä ja Mikaela Wulff. Keitä heidän jälkeen on tulossa? Kaarle Tapper ja Matias Mikkola tekee kovaa työtä yltääkseen yhtä upeisiin suorituksiin aikuistensarjassa kuin nuortenluokissa. Voi olla, että jompikumpi heistä yltään jopa Rion kisakoneeseen, tosin molemmilla kavereilla parhaat menestysvuodet ovat vielä edessäpäin. Tämän kaksikon jälkeen onkin muutaman vuoden vähän hiljaisempaa, kunnes tämä projekti alkaa poikia lisää huippu-urheilijoita aikuisten sarjatasolle. Todennäköisesti purjehduksen parissa seurojen huippulahjakkuudet saavat jatkossakin seilailla varsin pienissä ryhmissä, mutta jatkuvuus pitäisi olla kokoajan turvattu.

Nyt voin ensimmäistä kertaa kirjoittaa koko junioriurheilusta HSK:lla. Onnistuneella markkinoinnilla saimme jollakouluumme ”oikean” ikäisiä nuoria, joista noin 20 % jatkoi tavoitteiden mukaisesti eri tasoryhmiimme. Tällä hetkellä tasoryhmämme pyörivät seuraavasti;

  • HSK Opti Race: 7 urheilijaa (tavoite 6-8) Race tähtää kansainväliseen menestykseen.
  • HSK Opti Ranking: 8 urheilijaa (tavoite 8-10) Ranking tähtää kansalliseen menestykseen.
  • HSK Opti Cadett: 19 urheilijaa (tavoite 15–20) Cadett tutustuu kilpailuihin, sekä kiertää aluesarjaa ja kadettikilpailuja.
  • HSK Opti Fun: 0 urheilijaa (ryhmä avataan 2015 kesäkuussa, tavoite 15–20) Fun:ssa harjoitellaan purjehduksen perusteita leikin kautta.

dsc_3525

Meillä on HSK:lla kymmenen aktiivista juniorivalmentajaa, joista lähes kaikilla on kokemusta optarin EM/MM-kisoista. Viidellä valmentajalla on voitettuna mitali optareiden SM-kisoista. Pystymme siis takaamaan parhaan mahdollisen valmennuksen junioreillemme purjehdusuran alkutaipaleella. Tavoitteenamme on tarjota Suomen laadukkainta valmennusta junioriluokissa, jonka jälkeen huippulahjakkuuksilla olisi tarvittavat eväät menestyä nuorten- ja aikuistensarjoissa aina olympialaisiin asti. Nuorten ja aikuisten valmennuksesta vastaa seuran päävalmentaja Petri Leskinen. Leskisen ansioluettelo ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Mies on kolminkertainen olympiapurjehtija (1992–2000), sekä kaksinkertainen maailmanmestari muun muassa. Joten tälläkin puolella valmennus lienee kunnossa!

Tavoitteisiin on vielä töitä jäljellä, mutta uskallan luvata, että 2015 syyskuussa olemme näissä tavoitteissa. Tähän projektiin voi jokainen HSK:n jäsen osallistua, ei tarvitse kun puhua toiminnastamme positiivisesti eteenpäin. Varmasti noin 1600 jäsentä yhdessä saa esille vielä parempia tuloksia, mitä tähän mennessä on syntynyt. Täytynee kuitenkin muistuttaa, että tämän projektin onnistuminen aikuisten kilpatasolla mitataan vasta 10–15 vuoden päästä, kun nykyiset ryhmämme varttuvat junioriluokista aikuisten sarjoihin. Aikuisten sarjoissa menestystä on kohtuutonta odottaa heti kättelyssä, siellä kestää tovi ennen kuin urheilijat keräävät tarvittavan määrän kokemusta menestyäkseen kivikovassa kansainvälisessä kilpailussa.

10176149_737559972974067_9033834990712181433_n

Vili Kaijansinkko

HSK Opti päävalmentaja