HSK on Suomen paras Optiseura 2014!

Viikonloppuna käytiin kolmipäiväiset optareiden SM-kilpailut ESF:llä.
Palataan hetkeksi viikonlopun tunnelmiin ja suorituksiin. Kilpailut lähtivät lähes fantastisesti liikkeelle kun kärkisijoituksia tuli lähtö lähdöltä, jopa yksi kolmoisvoitto. Tämä lento ei kuitenkaan kovatasoisessa kilpailussa jatkunut kuin kaksi ensimmäistä lähtöä. Kolmas lähtö meni kokonaisuudessaan Valtteri Uusitaloa lukuun ottamatta täysin poskelleen. Ensimmäisen päivän jälkeen sijoitukset eivät olleet kaksiset, paras Hoskilainen (Valtteri) oli ”vasta” kolmantena.

v__9d6c

Toinen kilpailupäivä ei tuonut voimasuhteisiin suuria muutoksia. HSS:n purjehtijat valmentaja Sam McKenzien johdolla purjehtivat vakuuttavasti kärjessä, sekä kilpailua lähes kokoajan johtanut ESF:n Jakob Eklund purjehti vakuuttavasti kärkisijoituksia. Meidän ryhmältä toinen päivä oli myös hyvä, mutta ei riittävän hyvä, että voimasuhteet olisivat muuttuneet merkittävästi. Valtteri nousi tässä vaiheessa kilpailua toiseksi neljän pisteen päähän kilpailua johtaneesta Jakobista.

v__5930

Kolmanteen päivään lähdettäessä piste-erot eivät olleet kasvaneet merkittävästi, koska alkusarjan kuusi lähtöä ajettiin kahdessa eri laivueessa. HSK Opti Race ryhmästä kaikki purjehtijat (Valtteri Uusitalo, Jon Wyers, Filip Store, Tommy Stenius, Elias Kilpiö, Cecilia Dahlberg ja Amos Kalhama) selvittivät tiensä kultafinaaleihin. Myös HSK Opti Ranking ryhmästä Vilma Rikala taisteli tiensä kultafliittiin. Kuitenkin tässä vaiheessa seuramestaruus oli matkalla HSS:lle, joten Hoskin purjehtijoilta kaivattiin uutta vaihdetta finaalipurjehduksiin.

Sunnuntaina ajettiin kolme finaalilähtöä, joissa Hoskin Race Team oli parhaimmillaan. Aamurutiineja muutettiin normaalista ja aamuinen palaveri jätettiin rannassa väliin. Vesillä kiinnitettiin enemmän huomiota henkilökohtaiseen venevauhtiin ja valmentaja keskittyi enemmän olosuhteiden tarkkailuun. Ensimmäinen lähtö lähti rohkeiden lähtöjen jälkeen upeasti liikkeelle, Hoskin junnut lähestyivät ensimmäistä ylämerkkiä radan oikeasta reunasta, joka toimi toivotulla tavalla. Saimme koko Race ryhmälle upean startin päivään, joka nosti mukavasti fiilistä ja itseluottamusta, samalla nousimme taistelemaan tiukemmin seuramestaruudesta, sekä henkilökohtaisista kärkisijoituksista. Toinen lähtö sujui ensimmäisen lähdön tapaan ja lähdön kruunasi Valtterin ylivoimainen lähtövoitto. Ylivoimasta kertoo omaa kieltään se, että Valtteri kääntyi 30 metriä ennen maalia takaisin ja kävi hakemassa ”onnenlippiksen” merestä, joka oli tippunut vendan jälkeen. Valitettavasti Filip Store sortui vaikean lähdön jälkeen yliyrittämiseen, ja tästä seurasi kaksi keltaista lippua radalla, joten hänen oli keskeytettävä kyseinen lähtö. Siihen vesittyi myös nuorukaisen taistelu kilpailun kärkisijoituksista.

v__cfe8

Viimeiseen lähtöön lähdettäessä Valtteri oli jo varmistanut hopeamitalin, mutta kultaan oli vain kaksi pistettä. Tässä vaiheessa Jakob Eklund johti vielä kilpailua. Jon Wyers oli kuin varkain noussut mitalitaistoon mukaan, mutta palkintokorokesijoitus ei ollut enää täysin omissa käsissä. Viimeinen lähtö onnistui jälleen kärkikavereiltamme mainiosti, tämän johdosta Valtteri ja Jon pääsivät noudattamaan strategiaa ensimmäisellä vastatuuliosuudella oman ajorytmin mukaisesti. Tulos oli myös tämän mukainen, Valtteri purjehti viimeisessä lähdössä toiseksi, varmistaen samalla itselleen Suomenmestaruuden! Täytyy muistuttaa, että Valtteri Uusitalo oli vielä viimevuoden rankingissa sijalla 48, nyt hän on Suomenmestari, sekä lähtee edustamaan Suomea optareiden MM-kilpailuihin Argentiinaan lokakuussa! Jon Wyersin kolmas sija viimeisessä lähdössä ei riittänyt tällä kertaa mitaleille asti, mutta hän oli hienosti kilpailun neljäs. Opti Race Team:n loput jäsenet onnistuivat myös viimeisessä lähdössä, nostaen HSK:n Suomen parhaaksi optiseuraksi!

Hoskilaisten menestystä täydensi Risto Tapperin valmennuksessa purjehtinut Aku Tapper, HSK, joka purjehti fantastisesti alle 13 v. Suomenmestariksi, ollen samalla koko kilpailun yhdeksäs!

Väitän, että meidän ainutlaatuinen ryhmädynamiikka takasi purjehtijoille sopivan rennon fiiliksen finaalipurjehduksiin, jonka takia ryhmämme kesti kovat paineet paremmin kuin muut. Tämä näkyi ennen kaikkea ratkaisulähtöjen starteissa, joissa ei annettu pelolle valtaa, eikä liike alkanut nykimään, vaan tiimi pysyi rohkea loppuun asti.

Tästä on jälleen hyvä jatkaa projektiamme eteenpäin. Muutaman urheilijan kanssa alkaa nyt ajotekniikan tehostaminen, sekä fyysisenkunnon parantaminen. Uskon, että loppukaudesta nähdään vielä iloisempaa purjehdusta Hoskin purjehtijoiden osalta.

SM, top 5: 1. Valtteri Uusitalo (HSK), 2. Jakob Eklund (ESF), 3. Ville Korhonen (LPS), 4. Jon Wyers (HSK), 5. Joakim Svinhufvud (HSS)

Harjoitukset jatkuvat jo keskiviikkona. Viikonloppuna HSK:n Opti Race joukkue harjoittelee Suomen MM-joukkuetta vastaan joukkuepurjehdusta la-su klo 09-16 HSK:n aallonmurtajan välittömässä läheisyydessä. MM-joukkueeseen kuuluu Hoskilta kolme purjehtijaa (Valtteri Uusitalo, Filip Store, Tommy Stenius), sekä ESF:n Jakob Eklund ja Robin Berner BS:ltä. Tervetuloa katsomaan vauhdikasta harjoittelua!

Purjehdusterveisin!

Vili Kaijansinkko
HSK Opti Head Coach

Viralliset tulokset