Optimist Garda Meeting in Italy

Pääsiäiskilpailusta ei ehkä jäänyt jälkipolville kerrottavaa, mutta kauden 2014 ensimmäiseksi kilpailuksi suoritukset olivat vähintäänkin lupaavia. Noin 630 venettä, viisi fleettiä, neljä päivää ja yhdeksän lähtöä antoi tarvittavan kilpailukokemuksen ennen ensimmäistä karsintakilpailua BS:llä.

Saavuimme Gardajärvelle lauantai-iltana hyvissä ajoin ennen pääsiäisregattaa. Ehdimme harjoittelemaan kolme täyttä päivää ennen keskiviikkoa. Kaksi ensimmäistä päivää hioimme kuvioita lähinnä oman ryhmän kesken. Tiistaina yhdistimme voimamme noin 60 ruotsalaispurjehtijan kanssa, joiden kanssa ajoimme lähtöjä tulevalla kilpailualueella. Harjoituksissa meno näytti raikkaalta, joka nostikin odotuksia kilpailun suhteen. Keskiviikkona pidimme välipäivän purjehduksesta, tosin ei kundit laakereilla makaillut! Koko joukkueen voimin vuokrasimme maastofillarit, joilla pyöräilimme maastoreittejä pitkin Lago di Ledrolle.

wp_20140412_18_12_54_proKilpailu lähti käyntiin vaihtelevalla menestyksellä..

Torstaina alkanut regatta jätti toivomisen varaa tuleville kilpailupäiville. Tekeminen vesillä ei ollut huonoa, mutta kerta toisensa jälkeen jäimme aika pahasti telineisiin lähdössä. Ehdottomasti positiivista oli, että kouluarvosanoin 7 lähdöillä pystyimme taistelemaan hyvistä sijoituksista kärjen tuntumassa. Päivän parhaasta yksittäisestä lähtösijoituksesta vastasi Jon Wyers purjehtien päivän kolmannessa lähdössä hienosti neljänneksi. Perjantaina ei saatu ajettua kuin yksi lähtö, mutta yleisilme oli jotain avain muuta kuin ensimmäisenä päivänä, rohkeutta ja röyhkeyttä alkoi hiljalleen löytyä.

Tässä regatassa lähdön merkitys on tavallista suurempi, koska fleetti on normaalia suurempi (130), eikä ratamestari tarjoile kuin yhden vastatuuliosuuden, joten ylämerkin jälkeen sijoitukset harvemmin muuttuvat radikaalisesti. Perjantain sankariksi nousi Tommy Stenius upealla lähtövoitolla. Lauantai oli viimeinen kilpailupäivä ennen finaalipurjehduksia. Olosuhteet tekivät päivästä mielenkiintoisen kun etelätuuli muuttui reikäiseksi pohjoistuuleksi. Lähetin O-P Laakson Gardan vuoristoon n. 700 metrin korkeuteen tekemään havaintoja pelikentästä. Hänen tärkeimpänä tehtävänä oli kertoa näkemyksensä tuulialueista, sekä miten fleetin käyttäytymisestä ensimmäisellä luovilla. Taktiikkamme osui sen verran kohdalleen, että mikäli pääsi lähdön jälkeen toteuttamaan omaa suunnitelmaa vapaissa tuulissa, niin pystyi taistelemaan lähtövoitosta. Lauantaina pääsimmekin nauttimaan kahdesta lähtövoitosta, kun Valtteri Uusitalo avasi päivän kylmähermoisella suorituksella johtaen alusta loppuun asti aina lähtövoittoon asti. Päivän toisessa lähdössä hyvän nousujohteisen suorituksen päätteeksi Filip Store kruunasi itsensä kansainvälisten lähtövoittajien joukkoon.

wp_20140415_12_11_05_proSunnuntaina alkoivat finaalipurjehdukset, jonka tarkoituksena oli huipentaa meidän regatta. Kultafinaaliin pääsi noin 130 parasta, jonka joukossa oli viisi hoskilaista (Stenius, Store, Laakso, Wyers ja Uusitalo). Kalhaman ja Kilpiön oli tällä erää tyytyminen himmeämpien fleettien taisteluihin. Suupielet ylhäällä ja energiat katossa lähdimme valloittamaan päivän ensimmäistä starttia. Itsessään lähtö onnistui hyvin, mutta huonohko luovitaktiikka tiputti kundit kärkitaistelusta. Valitettavasti purjehtijat eivät pystyneet reagoimaan toivotulla tavalla muuttuviin olosuhteisiin, mutta pitää allekirjoittaneenkin katsoa peiliin kun ei pystynyt parhaalla mahdollisella tavalla olemaan tukena taktiikan luomisessa. Päivän toisessa lähdössä olikin jo vähän tankki tyhjä, sekä hiukan yliyrittämistä joka ei vienyt täysin toivottuun lopputulokseen.

wp_20140418_13_41_34_proKilpailuun voi sisällöllisesti voi olla tyytyväinen! Suomalaiset keräsivät kilpailussa kaikkiaan kolme lähtövoittoa, joista kaikista vastasi HSK. Kultafleettiin pääsi eniten hoskilaisia, joka kertoo että meidän harjoitusryhmän taso on kohdallaan. Lopulliset tulokset jäivät ehkä hiukan kaivelemaan, kun emme pystyneet vielä kokonaisregatassa taistelemaan aivan kirkkaimmassa kärjessä, tosin siihen olisi ollut mahdollisuus ilman viimeisen päivän sulamista. Suomalaisten taso on kuitenkin hyvässä nosteessa, kun Jakob Eklund (ESF) purjehti hienosti kokonaiskilpailun seitsemänneksi. Tällä erää me ei enempää ansaittu, mutta jäipähän nälkää tulevia karkeloita varten!

Kilpailukausi jatkuu kaksiosaisella karsinnalla arvokilpailuihin toukokuun aikana, ensimmäinen kilpailu on BS:llä 10.–11-05. ja toinen on HSK:lla 24.–25.05.

Taistelu jatkuu!

HSK Opti

Päävalmentaja

Vili Kaijansinkko