Viime viikonloppuna käytiin Suomen ranking sarjan viimeinen osakilpailu Lauttasaaren edustalla 107 purjehtijan voimin.

Purjehtijat olivat jaettu neljään eri fleettiin, joista aina kaksi purjehti vastakkain, jokaiselle purjehtijalle kertyi kuusi lähtöä, joista sai heittää huonoimman lähdön pois laskuista, ja koko kilpailussa lähtöjä ajettiin yhteensä 12. Meidän poikien tasaisesta purjehduksesta kertoo se, että pojat napsivat yhteensä kuusi lähtö voittoa kilpailun aikana (Wyers, Airakorpi, Store, Tapper), ja vielä kahdella kaksoisvoitolla. Loistavasta suoritus tasosta kertoo vielä se, että joka ikisessä lähdössä meidän purjehtija oli kolmen parhaan joukossa.

Lauantaina purjehdittiin kevyessä tuulessa, joka oli jälleen myrkkyä muille kerhoille! Alle viiden m/s tuulessa hoskin poikien vauhti on tällä hetkellä ihan omassa luokassa, uskoisin että olemme jo lähellä maailmankärkeä. Muutenkin purjehdus oli jo varsin kypsän näköistä! Koko fleetin hahmottaminen on täysin eri tasolla kuin alkukaudesta, ja taktiset ratkaisut alkavat olemaan ajoittain jo erittäin harkittuja ja oikean aikaisia. Lauantaina meidän porukalle kertyikin viisi lähtövoittoa kuudesta lähdöstä!

Sunnuntaina ei saatu ”kuin” yksi lähtövoitto, mutta kokoajan oltiin kärki kolmikossa. Tuultakin oli hiukan enemmän (4-9 m/s), joka tasoitti huomattavasti fleetin voimasuhteita. Veneiden vauhtierot olivat enää marginaalisia, ja kovimmissa puuskissa annoimmekin jo vähän kaverille eteen vauhdissa. Tähän löytyy puhdasta faktaa miksi emme ole vielä parhaimmillaan kovimmissa tuulissa, purjehtijamme on muita kärki purjehtijoita nuorempia, eli fyysinen kehittyminen ei ole vielä samalla tasolla kuin muilla, sekä harjoituksissa olemme ajaneet suuren osan kevyissä tuulissa, joten suoritus rutiinin puuttuminen näkyy joissakin tilanteissa. Mutta olemme tälläkin osa-alueella menty todella paljon eteenpäin, jos miettii, että alku kaudesta keskimääräisesti hoskin pojat taistelivat kovemmassa tuulesta sijoituksista 10-20, ja nyt pystymme kilpailemaan koko kilpailun voitosta.

Näissä kinkereissä voittajaa saatiin jännittää aina kilpailun viimeiseen lähtöön asti. Jon Wyers vei lopulta erittäin tasaisen kilpailun nimiinsä uskomattomalla sarjalla 1,1,1,(10),3,3 yht 9 pistettä! Näin Jonin ensimmäinen voitto oli tosi asia. Pitää vielä mainita, että Jon seilaili vielä viime kaudella rankingissa sijoituksista 50-60.. 2012 SM ykkönen Pietari Airakorpi, oli tässä kilpailussa lopulta kolmas, eikä hänenkään sarja jätä ketään kylmäksi 4,2,(6),2,1,4 yht 13 pistettä. Pietari oli rankingin kokonaistuloksissa upeasti toinen!
Ja vielä jatkuu!! Filip Store oli kokonaiskilpailun neljäs, sekä nuortensarjan ylivoimainen voittaja! Filip ylti ensimmäistä kertaa Suomen rankingissa 10 parhaan joukkoon, ja heti neljänneksi ja yhdellä lähtövoitolla. Aleksi tapper oli kokonaiskilpailun yhdeksäs, harmittavalla viimeisen lähdön mustalla lipulla, muuten Aleksi olisi ollut kokonaiskilpailun viides, mutta nuorten sarjasta tuli selvällä erolla kolmanteen toinen sija.

Kokonaisuudessa tilanne näyttää valoisalta, ja meille on muodostunut Suomen yksi kovimmista opti teameista. Nyt on saatu koko porukalle saavutettua tietty taso, niin tästä terve kilpailu ei kun paranee teamin sisällä, ja saamme jo harjoituksissa nauttia tasokkaasta purjehduksesta.

Täydelliset tulokset löytyvät täältä, http://www.njk.fi/images/stories/kappsegling/2012/hostregatta/aktia2012results.htm#summaryoptimist

Tästä alkaakin työ kohti vuoden 2013 kilpailuja. Vielä tällä kaudella käymme lokakuun alussa Tukholmassa kilpailemassa Olympiska Regatassa. Pietari Airakorpi jätti ”loma-anomuksen”, jotta voisi olla osallistumatta Tukholman kilpailuun, koska hänellä on samaan aikaan Bermudalla maailman kovatasoisin optimistikilpailu. Anomus hyväksyttiin, ja Pietari lähtee edustamaan Suomea kaukaiselle saarelle. Kyseessä on kutsukilpailu, jossa on mukana vain ja ainoastaan jokaisen maan paras purjehtija.

Näihin tunnelmiin on hyvä lopettaa, nähdään Hoskilla!
Vili Kaijansinkko