Hoski.fi -sivusto toimii WordPress.com -palvelun päällä. Toimikunnat ja muut jäsenviestinnästä kiinnostuneet ovat tervetulleita osallistumaan tiedottamiseen ja Hoski-fi -sivuston ylläpitoon.

Seuraavassa on kuvattu Tunnuksen luominen, Uutisen lisääminen, Sivun lisääminen sekä näiden muokkaaminen. Alla on myös englanninkieliset ohjeet videona.

Tunnuksen luominen

  1. Hanki tunnus rekisteröitymällä WordPress.comiin osoitteessa https://wordpress.com/start/account/user/fi.
  2. Ilmoita rekisteröitymisen jälkeen perustamasi tunnus pääsihteeri Perttu Monthanille (etunimi.sukunimi (at) gmail.com) niin tunnukselle annetaan oikeus ylläpitää Hoski.fi -sivustoa.
  3. Saat sähköpostiisi vahvistuksen kun sinulla on oikeus ylläpitää Hoski.fi -sivustoa.

Unohditko salasanasi? Voit palauttaa sen WordPress.com -palvelussa tai ottamalla yhteyttä pääsihteeriin.

Uutisen kirjoittaminen

Uutisia kutsutaan WordPressissä artikkeleiksi. Kirjoittamisen voi aloittaa oikeasta yläkulmasta Kirjoita-napista.

Artikkelin tallentaminen tapahtuu Päivitä-napista, sen jälkeen artikkelia voi katsoa vihreästä Näytä sivu -napista. Näytä sivu avaa esikatseluikkunan ja voit sulkea sen, kun haluat jatkaa artikkelin muokkaamista.

Vinkki! Artikkelin leipätekstissä kannattaa välttää mahdollisimman paljon erilaisia muotoiluja kuten tasauksia eri laitoihin, sillä nämä asiat tapahtuvat automaattisesti sivuston tyylimäärityksissä.

Lue lisää -tagi

Artikkelin ensimmäisen kappaleen tai olennaisimman asian jälkeen kannattaa kappaleiden väliin lisätä Lue lisää -tagi. Tämä tarkoittaa sitä, että etusivulla näytetään vain tagin yläpuolella oleva teksti ja sen jälkeen Lue lisää -linkki, jota klikkaamalla voi avata artikkelin. Etusivua ei kannata täyttää pitkällä uutisella.

Voit lisätä Lue lisää -tagin yläreunan työkalupalkista.

Kiinnitä etusivulle

Artikkelin muokkaussivun oikeaan reunaan saat ”ratasikonia” painamalla esiin artikkelin asetukset. Kohdan Tila alla on Kiinnitä etusivulle -valinta, joka tarkoittaa sitä, että uutinen näytetään etusivulla ensimmäisten joukossa ja se pysyy siinä kunnes asetus otetaan pois. Esimerkiksi tärkeitä ja ajankohtaisia uutisia kannattaa kiinnittää etusivulle.

Kategoriat

Sivun asetuksista voi artikkelille lisätä myös kategorioita. Kategoriat on jaoteltu pääsääntöisesti siten, että toimikunnille on omat kategoriat. Liitä artikkeliin siihen liittyvät kategoriat. Voit lisätä useita.

Toimikuntiin liitetyt artikkelin näkyvät toimikuntien omilla sivuilla.

Artikkelikuva

Artikkeliin voi lisätä artikkelikuvan, joka näkyy suurena artikkelin yläpuolella sekä sivuston etusivulla nostossa. Voit lisätä myös muita kuvia leipätekstiin.

Kuvien lisääminen leipätekstiin

Voit lisätä kuvia ja myös muuta mediaa leipätekstiin yläreunassa olevasta työkalupalkista + -napista. Nappi avaa ikkunan, jossa voit lisätä uuden kuvan omalta koneeltasi tai käyttää jo lisättyjä kuvia.

Ajastettu julkaisu

Voit ajastaa artikkelin julkaisun tulevaisuuteen valitsemalla päivämäärän Päivitä-napin vierestä pienestä kalenterikuvakkeesta.

Artikkelin muokkaaminen

Voit muokata artikkelia myöhemmin artikkelin omalta sivulta klikkaamalla oikeasta alakulmasta Muokkaa.

Uuden sivun lisääminen

Sivut eroavat artikkeleista siten, että ne on tarkoitettu pysyvämpää sisältöä varten ne voidaan asettaa johonkin tiettyyn osoitteeseen. Myös jos tarve on lisätä jokin uusi sivu valikkoon, kannattaa se luoda sivuna artikkelin sijaan. Uuden sivun voi lisätä vasemmasta yläkulmasta klikkaamalla Minun sivustoni. Klikkaa sen jälkeen Lisää kohdasta Sivut.

Artikkelikuva

Sivun artikkelikuva toimii samaan tapaan kuin artikkelissa. Se näkyy suurena leipätekstin yläpuolella. Voit myös lisätä kuvia leipätekstiin.

Otsikot

Lisää tekstiin väliotsikkoja, jotta lukeminen olisi helppoa. Käytä ensisijaisesti Otsikko 1 -tyyppisiä otsikoita ja alaotsikoille Otsikko 2 -tyyppiä.

Sivun osoite tai ”polkutunnus”

Voit asettaa sivun osoitteen eli polkutunnuksen muokkaussivun yläreunasta otsikon alta. Polkutunnus luodaan automaattisesti otsikon perusteella, mutta voit myös muuttaa sen haluamaksesi.

Sivuhierarkia

Sivu voi olla ylätason sivu tai alasivu. Ylätason sivuja ovat esimerkiksi valikossa olevat pääotsikot. Näiden sivujen kautta löytyvät sivut ovat alatason sivuja, jotka merkitään jonkin toisen sivun alle. Esimerkiksi juuri edellä mainittujen pääotsikkojen sivujen alle.

Voit valita ylätason tai alasivun muokkaussivun oikeasta reunasta Sivun ominaisuudet -kohdasta. Valitse sivu, jonka alle haluat luoda sivusi.

Valikko

Jos haluat sivusi näkyvän sivuston valikossa, ota yhteyttä ylläpitäjiin (yhteystiedot alla).

Artikkelin tai sivun muokkaaminen

Kun olet kirjautunut sisään Hoski.fi -sivustoon WordPress.com -tunnuksellasi, pääset editoimaan mitä tahansa artikkelia tai sivua valitsemalla sivun oikeaan alakulmaan ilmestyvästä valikosta Muokkaa. Muista valita muokkausten jälkeen oikeasta yläkulmasta Päivitä.

Huom! Etusivun muokkaus sekä valikoiden muokkaus on mahdollista vain pääkäyttäjien toimesta.

Video-ohjeet (englanniksi)

WordPress.comista löytyy seuraavat video-ohjeet eri toimintojen hyödyntämiseen.

Uutisen (Artikkelin) lisääminen

Sivun lisääminen

Artikkelikuvan lisääminen

Kuvagallerian lisääminen

Lisää video-ohjeita löydät WordPress.com -sivustolta.

Ongelmia, kysymyksiä?

Ongelmatilanteissa voit aina kysyä apua Perttu Monthanilta (etunimi.sukunimi (at) gmail.com) tai Sakari Tuomiselta (sakarit (at) gmail.com).