Tälle sivulle kootaan kysymyksiä ja vastauksia pohjamaaleja koskeviin kysymyksiin.
Asiaan liittyvät kysymykset voi lähettää osoitteella satama-posti@hoski.fi, otsikkoon tulee merkitä “Kysymys myrkkymaaleista”.
Huomioithan, että kysymyksiin ei vastata henkilökohtaisesti, mutta kysymyksistä ja vastauksista kootaan ja päivitetään tälle sivuille. Huomaathan myös, että toimikunta ei voi antaa yksittäisiä veneitä koskevia toimintaohjeita. Veneet ovat yksilöllisiä ja viime kädessä omistajan vastuulla.
Kysymys:
Olisi mielenkiintoista kuulla erilaisista tavoista kerätä talteen pohjan vesihionnassa syntyvä jäte. Minkälainen järjestely on riittävän hyvä ja mistä tarvittavat tarvikkeet voi hankkia?
Vastaus:
Levitetään muovi veneen alle ja muovin päälle halvinta harsokangasta mitä kaupasta saa. Kangas imee vedet ja hiontajätteen itseensä.
Kysymys:
Vanha pehmeä maali on painepesurilla pesty syksyn noston yhteydessä. Voiko päälle vedellä kovat maalit, vai täytyykö vanha hioa / rapsia kokonaan pois alta? Eli pysyykö uusi kova maali vanhan pehmeän päällä?
Vastaus:
Pehmeä maali pitää poistaa aina primeriin asti. Nykyisestä primeristä riippuu, voidaanko sen päälle lisätä uusi kovalle maalille sopiva primeri. Ellei, täytyy sekin poistaa, ja lisätä uusi primeri. Tällöin tarvitaan useita kerroksia uutta primeriä.
Maalien kanssa työskennellessä on syytä muistaa että kyseessä ovat terveydelle haitalliset aineet. Asfaltin lisäksi on syytä suojata myös tekijä. Käytä hengityssuojaimia ja suojakäsineitä.
Vanhat myrkkymaalikerrokset kannattaa tässä yhteydessä poistaa kokonaan, silloin riski on pienempi että vanhat kerrokset lähtisivät irtoamaan ja työn joutuu uusimaan. Vanhojen maalien osalta on syytä muistaa, että niiden tehoaineet saattavat olla haitallisempia kuin nykyisin käytössä olevat (esim. tina).
Kysymys:
Onko Blakes Cruising 7100N kuparioksidipohjainen, puolikova antifouling maali (liukenematon matriisi), josta kuparia liukenee vähän, käyttö kiellettyä vuoden 2016 jälkeen HSK:lla?
Vastaus:
Blakes on sallitujen listalla (katso Tietoa eri pohjamaaleista), sen käyttö siis sallitaan edelleen vaikka on ns. ”puolikova”. Huomatkaa, että lista kotisivulla ei ole tyhjentävä, vaan se käsittää yleisimmät suomessa käytössä olevat tuotemerkit.