Ensisijaisesti retkisaarten käytön rajoituksissa noudatetaan viranomaisten määräyksiä ja suosituksia, kuten muussakin elämässä pandemian aikana. Perusperiaatteena on, että huolehditaan hygieniasta, pidetään suojaetäisyys muihin ihmisiin, eikä poistuta kotoa sairaana tai koronavirukselle altistuneena. Koska viranomaisten antamat määräykset voivat muuttua nopeastikin, voidaan ohjeita joutua päivittämään myös nyt laadittujen ohjeiden osalta. Myös HSK ja SPV saattavat antaa lisäksi omia ohjeita, joita tulee noudattaa.

Näissä uusissa olosuhteissa otamme HSK:n retkisaarissa käyttöön uudet säännöt, jotka ovat voimassa toistaiseksi. Jokaisen jäsenen tulee nyt varautua siihen, että saariin ei poikkeustilanteen aikana mahdu turvavälin varmistamiseksi samaa määrää veneitä kuin normaalisti sekä rajoituksia annetaan lisäksi saaressa oleskeluun. Näitä uusia annettuja ohjeita tulee jokaisen saariin saapuvien ehdottomasti noudattaa yhteisen turvallisuuden vuoksi.

Erityisohjeet retkisaariin

 • Retkisaarten käyttö katsotaan normaaliksi ulkona liikkumiseksi, joka on viranomaisten mukaan edelleen sallittua. Vierailu saaressa voi olla näissä olosuhteissa monelle jopa mieltä piristävää ja tuo kaivattua vaihtelua arjen rajoituksiin.
 • Yli 70-vuotiaiden saapumista ei haluta rajoittaa ja saareen saapuminen on kipparin vastuulla. Vene katsotaan kodinomaiseksi tilaksi, jolloin saaressa oleskelu on enimmäkseen veneessä. Ulkoilla voi samoilla ohjeilla kuin kaupungissakin.
 • Retkisaariviirillä saa rantautua saariin aiempaan tapaan.

Pandemian aikana joudutaan antamaan seuraavia ohjeita ja rajoituksia:

 • Ethän tule saareen sairaana tai koronalle altistuneena. Myöskään karanteenia ei ole suotavaa tulla viettämään saariin. Sairastuessa poistutaan saarelta mahdollisimman pian.
 • Rantautuessa huomioi riittävä etäisyys naapuriveneeseen. Pyri kiinnittymään poijuihin väljästi, jotta riittävä suojaetäisyys veneiden välillä saavutetaan satamassa. Retkisaaritoimikunta seuraa tilannetta, ja voi tarvittaessa rajoittaa kiinnittymisen yhteen veneeseen poijua kohti.
 • Saariin saavutaan vain perhemiehistöllä, ei kutsuta kavereita mukaan, eikä vierailla toisten veneissä.
 • Saarissa on riittävästi tilaa ylläpitää kahden metrin etäisyys muihin ihmisiin. Kunnioitetaan sitä! Ei kokoonnuta grillikatoksiin, pulinaboxiin, pöytiin eikä muuallekaan.
 • Suojahansikkaiden käyttöä suositellaan, kun nostat tai lasket saaren lipun, kirjoitat venekunnan tiedot vieras- ja saunakirjaan tai avaat ovia.
 • Grillejä voi käyttää ruoanlaittoon, mutta syömään vetäydytään omiin oloihin. Jokainen huolehtii grillipaikkojen puhtaudesta ja roskien poisviemisestä. Omia grillausvälineitä suositellaan.
 • Yhteissaunat, talkoot ja muut tapahtumat perutaan, kunnes viranomaisten antama kokoontumiskielto on ohi.
 • Oman perheen kesken voi saunoa ja uida. Kukin saunoja huolehtii saunojen siisteydestä. Ovenkahvat puhdistetaan oman vuoron alussa ja päättyessä.
 • Yleisestä siisteydestä on virustartunnan vuoksi pidettävä korostuneesti huolta viruksen leviämisen estämiseksi. Vältä tarpeetonta pintojen koskettelua. Tarvittaessa suojaa tasot liinalla esimerkiksi grillatessa. Ethän myöskään jätä roskia jälkeesi.

Retkisaaritoimikunta toivoo, että näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa jokainen venekunta tuntee oman vastuunsa ja noudattaa riittävää varovaisuutta, turvavälejä ja siisteyttä. On aikuisten vastuulla valvoa, että myös lapset noudattavat näitä sääntöjä. Toimikunta valvoo sääntöjen noudattamista ja voi poistaa saarelta venekunnan, joka kieltäytyy noudattamasta annettuja ohjeita.

Retkisaaritoimikunta