HSK:n varakommodori Perttu Rönkkö ja koulutusjohtaja Risto Saarni allekirjoittivat Foiling Center -seurasopimuksen One Sailing Finland Oy:n Samuli Leistin kanssa 6.4.2017. HSK:sta tuli ensimmäinen Foiling Center -seura Suomessa, joka panostaa purjehduksen uuteen vauhdikkaaseen lajimuotoon eli foilaamiseen. Seurakonsepti tarjoaa kaikille foilauksesta kiinnostuneille, erityisesti nuorille, mahdollisuuden päästä mukaan lajiin edullisin kustannuksin. 

Leistin kehittämä Foiling Center-seurakonsepti edistää purjehdusharrastuksen markkinointia sekä Foiling Centerissä toimivien suomalaisten purjehdusvalmentajien osaamista johtavien ammattilaisten avulla. Pursiseurojen työ lasten parissa on arvokasta ja ilman purjehduksen perustaitoja on foilaamisen aloittaminen haastavaa. Suosittu optimistijolla sekä muut lapsille suunnatut kevytveneet ovat tärkeässä roolissa opetellessa purjehduksen perusteet kohti foilaamista.

Lehdistökuva 3, Nacra 17

”HSK haluaa mahdollistaa erityisesti nuorille purjehduksen uuden lajimuodon. Foilaaminen tekee purjehduksesta vauhdikasta ja näyttävää, joten uskomme sen kiinnostavan nykyisiä junioreitamme ja tuovan uusia harrastajia mukaan seuran toimintaan. Foiling Center -konseptin myötä tarjoamme foilaamiseen laadukkaat olosuhteet harrastus- sekä kilpaurheilulle edullisin aloituskustannuksin”, tiivistää Saarni.

”Meillä Suomessa on vahvoja näyttöjä siitä, miten menestyä uudessa luokassa. 49er valittiin 1996 olympialuokaksi Sydneyn vuoden 2000 olympialaisiin ja Thomas Johanson sekä Jyrki Järvi voittivat heti olympiakultaa. Nopeaan 49er luokkaan suomalaiset lähtivät mukaan usean venekunnan voimin. Foilaaminen on purjehduksen uudistaja ja se kasvaa tulevaisuudessa. Haluamme alusta asti olla täysillä mukana muiden johtavien purjehdusmaiden rinnalla”, kommentoi Rönkkö.

”Halusin rakentaa ja tarjota helposti monistettavan mallin, jolla seurojen kautta tarjotaan uusi lajimuoto mahdollisimman monelle ilman suuria investointeja. Purjehdusta pidetään yleisesti kalliina mutta toivottavasti Foiling Center -seurakonseptin avulla saamme entistä useamman juniorin jatkamaan purjehdusta ja saamme lajiin uusia harrastajia ikää katsomatta”, kertoo Leisti.

HSK:lla on jo lähes kaksikymmentä foilaavaa Moth-venettä ja tulevalle kaudella Foiling Centerin myötä luku kasvaa yhdellä nuorille suunnatulla Nacra 15 sekä aikuisille suunnatulla Nacra 20 FCS -veneellä.

Foilaus muuttaa veneilyn

Purjehdus on kaivannut uudistumista ja nyt laji muuttuu kertaheitolla yleisöystävälliseksi extreme-lajiksi. Purjehduksen kehitysharppauksen takana on foilaaminen eli lentäminen veden päällä kantosiipien avulla. Yksi- tai kaksirunkoisten veneiden kölit ja peräsimet ovat korvattu kantosiivillä, ja vauhdin kasvaessa ne nostavat veneen rungot ilmaan vähentäen veden vastuksen minimiin. Foilaavilla purjeveneillä onkin saavutettu jo yli 120 km/h nopeus (2012 – Vestas Sailrocket 2).

Foilaukselle oma olympialuokka Tokion olympialaisiin 2020

Maailman ensimmäinen foilaava olympialuokka on Nacra 17 Tokiossa 2020 ja ensimmäinen nuorten olympialuokka on Nacra 15 Buenos Airesissa 2018. Ensimmäinen Nacra 15 -vene saadaan Suomeen HSK:lle toukokuussa ja foilaavalla Nacra 17 -veneellä purjehdusmaajoukkueen miehistö Sinem Kurtbay sekä Janne Järvinen pääsevät harjoittelemaan jo tulevan kesän aikana, joten suomalaiset ovat heti ensimmäisessä aallossa mukana kilpailemassa foilauksen olympialuokissa.

Lisätietoja

Foiling Center -seurakonsepti: Samuli Leisti, puh. 040 746 0958, samuli@foilingcenter.fi
HSK: Perttu Rönkkö, I varakommodori, puh. 050 537 2722, perttu.ronkko@hoski.fi