HSK:n optijunnut piiskasivat itsensä upeaan lentoon menneen viikonlopun aikana! Omaa kieltään tästä kertoo seuramestaruuden varsin ylivoimainen voitto, kun hallitseva seuramestari HSK keräsi pisteitä 96, toiseksi tullut ESF 183 pistettä, ja kolmanneksi tullut HSS saalisti pisteitä 192. Seuramestaruuteen lasketaan jokaisesta seurasta kilpailun kolme parasta purjehtijaa, ja heidän nettopisteet ynnätään yhteen.

Mestaruuden vei nimiinsä hallitseva suomenmestari Valtteri Uusitalo. Tämän vuoden kisoissa Valtterin sarja ei jättänyt ketään kylmäksi; 1-1-1-(21)-2-1-2-2 = 10 pistettä! Ainoa ”kauneusvirhe” tapahtui toisen päivän ensimmäisessä lähdössä, kun kylmäpäinen viimeistelijä uinahti hetkeksi, mutta palataan tähän tapahtumaan myöhemmin.

IMG_1133

Alle 13 v. sarjassa Oskari Jaakkola purjehti hopealle kauden parhaalla vedollaan. HSK Opti Teamin mitalisatoa täydensi tuore tyttöjen PM-kultamitalisti Lilian Tanhuanpää, joka purjehti kolmanneksi.

20249243888_72fc92fef6_b

Sekä kokonaiskilpailussa että alle 13 v. sarjassa meille heltisi myös neljännet sijat. Filip Store käänsi viimeisenä päivänä kaikki kivet mitä oli käännettävissä, voittaen mm. kilpailun viimeisen lähdön näytöstyyliin, mutta vaivainen piste erotti hänet pronssimitalista. Näin jälkikäteen on helppo spekuloida – ratkaisevat pisteet tulivat lauantain kahden viimeisen lähdön maaliintulossa, jolloin tuli lunta tupaan. Alle 13 v. sarjassa Ellen Ormio jäi tasapisteillä kilpasisaren jalkoihin, ja näin hänen tyytyminen oli neljänteen tilaan.

19814586594_a03da5bb46_b

Kilpailun kulminaatiopiste oli lauantaina ensimmäisen lähdön jälkeen. Käytännössä koko HSK:n jengi sukelsi syvään kuoppaan, muutamaa urheilijaa lukuunottamatta. Muun muassa kilpailun kärjessä purjehtineet Valtteri Uusitalo ja Tommy Stenius avasivat päivän katastrofaalisesti. Molemmat herrat olivat ensimmäisellä ylämerkillä kymmenen viimeisen veneen joukossa, eikä maalissakaan juuri hurrattavaa ollut kun Valtteri purjehti sijalle 21, ja Tommy sijalle 33. Tässä vaiheessa kaikki vahingoniloiset nauttivat tilanteesta lähes henkseleitä paukutellen. Siinä tilanteessa mitattiin todenteolla paljonko meidän porukan hanuri kestää merivettä, koska kilpailussa ei saanut jättää kun yhden lähdön pois laskuista, ja suunnitelmissa oli vielä viisi lähtöä jäljellä (monella poisheitto oli siis käytetty).

IMG_1134

Kiitos hyvän ryhmähengen, ja junioreiden ammattimaisen suhtautumisen tähän kyykkäykseen, pääsimme nopeasti tilanteen päälle. Heti seuraavasta lähdöstä eteenpäin tekeminen palasi normaalille tasolle, se oli näin jälkikäteen ajateltuna varmasti hyvä herätys, koska siinä jokainen huomasi ettei voi lähteä soitellen sotaan!

Tuloksellisesti vielä enemmänkin oli otettavissa. Viimeisenä päivänä moni urheilija sortui varaslähtöihin, muun muassa HSK:n Noel Laukkasen menestyksen vesittävät kaksi varaslähtö sunnuntain molemmista lähdöistä. Noel purjehti uransa parasta kyytiä kilpailun kaksi ensimmäistä päivää, mutta vielä siivet eivät kantaneet kilpailun loppuun asti.

Kovan paineen alla meidän kärkikaverit pystyivät vielä pistämään yhden vaihteen lisää silmään, kun monella kilpakumppanilla alkoi jo liike ajoittain nykiä. Tästä kertoo kilpailun viimeisen lähdön kaksoisvoitto kun Filip purjehti hienosti ykköseksi, ja Valtteri säesti itsensä toiseksi, varmistaen tällä Suomen mestaruuden!

11229892_974539642609431_720473322932615720_n

Ainahan nälkä kasvaa syödessä! Jos joku olisi tullut torstaina päivää ennen kilpailuja tarjoamaan meille näitä sijoituksia, niin olisin tarttunut niihin siltä seisomalta. Nyt kuitenkin jäi sopivasti nälkää, koska mahdollisuuksia oli vieläkin suurempaan pottiin.

Suuret kiitokset junioreille loistavasta sitoutumisesta kaikkina kolmena päivänä SM-kisojen aikana! Pitää muistuttaa kaikkia, että meillä oli kilpailussa mukana kaksi ryhmää (Race ja Ranking = 16 urheilijaa), ja on selvää, että kaikki eivät pysty onnistumaan aina samassa kilpailussa. Ne jotka eivät tällä kertaa saaneet itsestään parasta irti, eivät tuhonneet muiden mahdollisuuksia menestyä. Tällä tarkoitan, että moni olisi voinut ruveta itsekkäästi kiukuttelemaan, osoittamaan mieltään esimerkiksi eleillään, kohonkielellään ja verbaalisesti. Se on selvää, että niitä urheilijoita sapetti ajoittain aivan perkuleesti, joilla homma ei toiminut toivotulla tavalla, ja näin hän sen pitääkin olla. Nimittäin kilpaurheilussa jos ei tappio ärsytä, niin kannattaa lopettaa! Suureksi ilokseni kaikki tsemppasivat toisiaan kilpailun loppuun asti, ja pitivät hyvää ryhmähenkeä yllä. Tämä olikin yksi suurimmista syistä miksi voitimme seuramestaruuden varsin ylivoimaisesti.

Tämän takia me panostamme hyvään ryhmään. Ryhmänä harjoitellessa syntyy automaattisesti kilpailua, eli etsitään voittajaa. Seuraavana päivänä se on usein joku toinen, voittajat vaihtuvat treeni treeniltä ja kisa kisalta, vain harva etenee voitosta voittoon. Positiivinen ilmapiiri ja kova harjoittelu takaavat yksilöiden ja ryhmän kehityksen. Valmentajan tehtävänä on johtaa urheilijat keskivertoa parempiin suorituksiin, sekä saada yksilöistä heidän lahjakkuutensa esille. Tätä kautta urheilijat tekevät hyviä valmentajia!

Seuraavassa kilpailussa se on todennäköisesti jonkun muun vuoro, varsinkin kun Valtteri ja Filip missaavat seuraavan ranking-kilpailun syyskuun alussa, koska herrat ovat samaan aikaan optien MM-kilpailuissa Puolassa.

EM-kilpailuissa hyvin purjehtineet Cecilia Dahlberg, Tommy Stenius ja Elias kilpiö lunastivat paikkansa hyvien esitysten jälkeen Suomen joukkuepurjehduksen EM-joukkueeseen. Kahdeksan henkisestä joukkueesta, viisi lunasti paikan joukkuepurjehdusjoukkueeseen EM-kilpailujen perusteella. joukkueiden EM-kilpailut purjehditaan Italiassa 18.-23-8. MM- ja EM-joukkueet ovat valittu aiemmin keväällä arvokilpailukarsintojen perusteella.

Tulokset

  1. Valtteri uusitalo, HSK
  2. Lucas Karlemo, ESF
  3. Joakim Svinhufvud, HSS
  4. Filip Store, HSK
  5. Ilari Muhonen, EPS

Alle 13 v.

  1. Walter Wahlroos, BSS
  2. Oskari Jaakkola, HSK
  3. Lilian Tanhuanpää, HSK
  4. Ellen Ormio, HSK
  5. Lasse Lindell, ESF

Samaan aikaan SM-kisojen aikaan ESF:llä käytiin kaksipäiväset kadettikilpailut, jossa HSK:n Kosti Koponen purjehti upean sunnuntaipäivän päätteeksi kilpailun toiselle sijalle!

Nuoria nousee kokoajan, pöhinä jatkuu!

Vili Kaijansinkko
Päävalmentaja
HSK Opti