Viime vuoden hyvä menestys kotimaassa ja ulkomailla avasi mukavasti portteja, ja erilaisia harjoittelu mahdollisuuksia kevät kaudelle ennen kotimaisen sarjan alkua. Kovan fysiikkaharjoittelun ohella, optijunnut kiersivät yhteensä viisi ulkomaan kilpailua ja leiriä.

Tämä oli selvästi enemmän kuin aikaisempina vuosina, esimerkiksi viime vuonna ennen toukokuisia arvokilpailukarsintoja kiersimme vain kaksi ulkomaan reissua.

Kilpailukausi potkaistiin käytiin tammikuussa Omanin kutsukilpailulla. Siitä olikin kirjoitus edellisessä hoskilaisessa, joten ei pureuduta siihen nyt sen tarkemmin. Tämän jälkeen viikolla kahdeksan meidän kaksi parasta tasoryhmää (Race & Ranking) leireilivät kahdeksan päivää Barcelonassa. Tämä oli ”inttitermein” harjoitus, ei leiri. Intensiteetti oli kovempi kuin koskaan aikaisemmin, mutta kehittyneen fyysisen kunnon johdosta pystyimme toteuttamaan todellisen urheiluleirin. Aamuisin joukkue heräsi 7:00, jokaisen päivän avasi aamuaktivoinnit 7:15. Vesillä vietimme päivän aikana 6-8 tuntia, jonka päälle eritasoisia fysiikkaharjoituksia.

WP_20150220_13_19_07_Pro

Barcelonassa avotuulitreeniä

WP_20150216_18_31_27_Pro

Joukkuekuva Barcelona

Leirin puolivälin jälkeen pidimme yhden vähän helpomman päivän, kun latasimme henkisiä ja fyysisiä akkuja käymällä lounaan jälkeen FC Barcelonan futismatsissa. Paikkana Barcelonan kansainvälinen purjehduskeskus toimi loistavasti, koska majoitus, oheisharjoittelutilat, muonitus ja veneet olivat samassa paikassa, joten logistiikkaan ei kulunut ainuttakaan ylimääräistä minuuttia.

WP_20150219_012

Barcelona harjoitusleiri paketissa

Pääsiäiseksi joukkue matkasi jälleen kahden ryhmän ja kahden valmentajan voimin Italian Gardajärvelle. Siellä harjoittelimme kolme päivää, jonka jälkeen osallistuimme vapaapäivän jälkeen nelipäiväiseen kilpailuun. Kilpailusta lähdettiin hakemaan tuloksellisesti selvästi enemmän mitä käteen jäi. Kovan tuulen kilpailu meni meiltä hyvin pitkälti harjoittelun puolelle, koska meillä oli vain yksi kovan tuulen harjoittelupäivä ennen Gardan pääsiäiskisaa. Valitettavaahan se oli, että piti ulkomaille asti tulla todistamaan, ettei tekeminen riittänyt 11-14 m/s tuulessa Euroopan huippuja vastaan.

DSC00085-2

Valtteri Uusitalo kärkikahinoissa Gardalla

Toisaalta, tämä oli meille harjoituskilpailu, ja siinä meillä oli mahdollisuus harjoitella ja kehittyä. Tekeminen kehittyi paljon kilpailun loppua kohti, mutta terävimmän kärjen sijoituksista ei kallioiden reunamilla taisteltu. Varmasti raikkaamman tekemisen vesitti myös koko joukkueen sairastelut, sekä lukuisat varusterikot. Italialaiset vuokraveneet eivät toimineet enää viime vuosien tapaan. Tästä jäi käteen paljon oppia, pohdiskeltavaa ja tietysti tekeminen jätti ilmaan kysymysmerkkejä.

WP_20150330_15_20_09_Pro

Taktiikkapalaveri Gardajärvellä

Kaksi päivää Italian reissun jälkeen (8.4.), lähdimme viiden urheilijan voimin Hollantiin Ouddorpiin. Siellä harjoittelimme kaksi päivää kahden parhaan brittiryhmän kanssa sekä Hollannin ykköspurjehtijoiden kanssa. Toisena harjoituspäivänä perjantaina meillä oli mukana Hollannin maajoukkueen päävalmentaja Pim Stumpel, joka tutustutti meidät paikallisiin olosuhteisiin, sekä piti koko ryhmälle laadukkaat lähtöharjoitukset.

Kilpailun ensimmäisenä päivänä tuuli 11-20 m/s, ja nyt meillä oli loistava mahdollisuus näyttää, että kovan tuulen ajaminen oli mennyt eteenpäin. Kilpailupäivä keskeytettiin liian kovan tuulen johdosta kahden lähdön jälkeen, mutta meidän tekeminen oli ottanut suuren harppauksen Italiasta. Valtteri oli jaetulla ykkössijalle ensimmäisen päivän jälkeen, sekä koko ryhmä oli iskuetäisyydellä.

Toisena ja viimeisenä kilpailupäivänä, tuuli puhalsi ensimmäisen lähdön aikana noin 5 m/s, ja nousi siitä päivän neljänteen ja viimeiseen lähtöön noin 11 m/s lukemiin. Tekeminen oli jälleen luovaa ja taiturimaista, lähtösijoituksia top-5:ssä tuli kaikille, useita sijoituksia top-3:ssa, ja kruunuksi kaksi lähtövoittoa (Valtteri ja Elias). Valtteri johti äärimmäisen tasaista kilpailua ennen viimeistä lähtöä, mutta vielä ei ollut aika valmis meidän kansainväliselle regattavoitolle. Hoskilaisten sijoitukset; Valtteri Uusitalo 4., Elias Kilpiö 9., Cecilia Dahlberg 23., Noel Laukkanen 25., Vilma Rikala 36. Kilpailuun osallistui yhteensä 207 urheilijaa.

Tästä seuraavana viikonloppuna (18.-19.4.) tiimimme lähti kahdeksan urheilijan voimin Stenungsundiin Ruotsiin. Lensimme Göteborgiin perjantaina, laitoimme vuokraveneet kuntoon, ja olimme valmiina preseasonin viimeiseen kilpailuun. Kaksipäiväinen regatta oli tuuliolosuhteiden kannalta haastava koko viikonlopun ajan. Emme missään vaiheessa lähteneet väkisin voittamaan yksittäisiä lähtöjä, vaan ajoimme matemaattisesti fiksusti sijoituksia kärjen tuntumaan ilman suurempia riskejä, koska oletettavissa oli että hajontaa tulee paljon. Tämä oli arviomme, jonka pohjalta taktiikka luotiin kilpailuun. Konservatiivinen taktiikka onnistui koko ryhmältä myös lähdöissä, koska lukuisten varastaneiden joukossa ei ollut yhtään hoskilaista. Vältimme fiksusti sitä linjan osaa missä veneitä ajautui useita kymmeniä yli linjan. Tämä antoi meille mahdollisuuden taistella kilpailu kärkisijoituksista.

WP_20150417_004

Joukkuekuva Göteborgin lentokentältä

Tekeminen yleisellä tasolla, alkaa olla sitä luokkaa, että kun saamme hyvän fiiliksen päälle ja luotamme omaan tekemiseen, niin kaikki on mahdollista. Jos Hollannissa piti vielä harjoitella kansainvälisen regatan voittoa, niin ne oppirahat oli maksettu ennen Ruotsia. Tommy Stenius piiskasi itsensä kilpailun ylivoimaiseen voittoon 13 pisteen erolla toiseksi tulleeseen, vaikka hän ei voittanut yhtään lähtöä, eikä koko ryhmämme ei voittanut yhtään lähtöä. Hyvää taustatukea antoi Valtteri Uusitalo (7.), joka paini ajoittain vähän tahmeiden suoritusten kanssa. Pitää nostaa vielä esille keltanokkamme Aleksi Saarni, joka purjehti ennakkoluulottomasti uransa parasta purjehdusta kilpailun kahdessa viimeisessä lähdössä sijoille 30 ja 25, lopputulos 50! Poikien sarjassa oli mukana 118 urheilijaa. Tyttöjen sarjassa Cecilia Dahberg oli 12., Vilma Rikala 15., tyttöjen sarjassa kilpaili yhteensä 67 urheilijaa.

WP_20150419_025

Stenungsundin palkitut; Vilma, Tommy, Cessi, Vili ja Valtteri

Yhteenvetona siis, yksi puhdas harjoitusleiri, neljä kovaa kansainvälistä kilpailua, joista yhteensä neljä sijoitusta kympin joukkoon; Valtteri 4. ja 7., Elias 9., Tommy 1.!

Tästä on hyvä jatkaa kohti kotimaan kilpailuja! Suomen kauden avaavat kaksiosaiset arvokilpailukarsinnat toukokuun toinen ja neljäs viikonloppu.

Kevätterveisin,

Vili Kaijansinkko
HSK Opti päävalmentaja