Klubitalon molemmissa saunoissa lämmitellään ja ohjelma alkaa Iso Pässi -salissa klo 19. Nostalgiaa on ehtinyt kertyä jo yli kahden vuosikymmenen ajalta. 1993 onnistuttiin tekemään Hoskin ainutlaatuinen eskaaderipurjehdus Kronstadtin kaupunkisaarelle, Pietarin edustalle.

M/s Bloodhound ja s/y Kuutti, Meril, Merine, Muru, Nitouche II, Pelagos, Ulla-Maija ja Watapiti saivat olla kaksi päivää kiinni tukevassa ponttonilaiturissa. Tuskin koskaan ovat veneemme olleet niin tarkan vartioinnin alaisina, sillä vieressä kellui rivistö laivaston sukellusveneitä.

Kronstadtin saarella oli entisen Neuvostoliiton ja vielä muutaman vuoden ajan myös Venäjän Itämeren laivaston päätukikohta. Sittemmin tämä on siirretty Kaliningradiin.

Paluumatkalla seilasimme uraauurtavasti läpi Koiviston salmen ja onnistuimme käymään myös viikonloppua rankasti juhlivassa kirkonkylässä. Lopuksi osa meistä poikkesi vielä Viipurissa, jossa saimme kiinnittyä Wiipurin Suomalaisen Pursiseuran, WSP:n ponttoniin, aivan linnan edustalle.

Tällä matkalla s/y Meril veneen kippari Topi Matikainen käytti ahkerasti sen aikaista videokameraa. Arvokas taltiointi on nyt muutettu nykyformaattiin ja saamme 1,5 tunnin ajan ihailla ja ihmetellä niin erilaista, mennyttä maailmaa. Matkakertomus on julkaistu Vuosikirjassa 1994, joka löytyy Perinnetoimikunnan kokoamien sidosten joukosta Hoskin kansliassa.

Yleisempään nostalgiaan voi perehtyä jo ennakkoon ostamalla kansliasta SATA VUOTTA HSK:ta DVD:n tai muistitikun ja katsomalla parituntinen hieno kooste.