Sota millimetreistä päättyi pahaan dyykkaukseen optimistijollien joukkue-SM-kilpailuissa ESF:llä

Kilpailu lähtee liikkeelle positiivissa merkeissä, kun HSK 1 voittaa kaikki alkulohkon ottelunsa ja etenee leikitellen A-finaaliin, eli kahdeksan parhaan joukkoon. HSK 2 purjehtii ennakkoluulottomasti myös tiensä A-finaaliin.

Kaikki näyttää vielä tässä vaiheessa hyvältä, kun joukkueemme suuntaavat alkulohkopurjehdusten jälkeen rantaan odottelemaan finaalipurjehdusten kilpailujärjestystä. Tämän jälkeen alkoi tulla sitä lunta tupaan, ja sitähän tuli loppujen lopuksi ihan kuutiotolkulla! A-finaalin ensimmäisessä lähdössä HSS 3 kyykyttää hermostuneen HSK 1 -joukkueen tasapistein, vaikka johdimme vielä ensimmäisellä kääntömerkillä 4-0! Tämän jälkeen HSK 1 häviää NJK:lle tiukan taistelun jälkeen, vaikka pojat johtivat vielä toisella kääntömerkillä 3-0. A-finaalit alkavat HSK 1:n osalta katastrofaalisesti eikä kilpailun voitto ole enää omissa käsissä! Samaan aikaan HSK 2 purjehtii yhden voiton ja häviön, joten kehitysjoukkueemme saa puhtaat paperit lauantaista.

Sunnuntai pamahtaa käyntiin teamin sisäisellä ottelulla HSK 1–HSK 2, jonka ”ykkösjoukkueemme” hoitaa kuin hoitaakin voitokkaasti. Tämän jälkeen valmentaja yrittää kaikin keinon herättää uinuvaa HSK 1:tä, jolta vaaditaan huomattavaa tason nostoa seuraaviin koitoksiin. Seuraaviin purjehduksiin kaivattaisiin henkilökohtainen tasonnosto ajamisen suhteen sekä johdonmukaisuutta johtamiseen. Tämän jälkeen HSK 1 voittaa helpohkosti BS:n. Samaan aikaan muut lähdöt ovat menneet sopivasti ristiin, joten HSK 1 palaa jälleen taisteluun kultamitaleista; edellyttäen, että voitto tulee kaikissa jäljellä olevissa lähdöissä!

9700547993_ddc9e3a686_b

Tätä ei kuitenkaan tapahdu, vaan HSK 1 häviää heti seuraavan ottelun ESF 1:tä vastaan. Ottelua johdetaan aina viimeiselle kääntömerkille asti, mutta sitten iskee jälleen viimeisen vastatuuliosuuden paniikki. Virhelaskelmien takia alamme liikaa kikkailla, jolloin voitto vesittyy viime hetken sekoiluun. Pettymys kultamitalin lipumisesta muille joukkueille lannisti ennakkosuosikin vireen lopullisesti, ja A-finaalit etenivät murheellisesti HSK 1:n osalta viimeiseen vihellykseen asti. Loppujen lopuksi HSK 1:n on tyytyminen A-finaalien kuudenteen sijaan.

HSK 2 taisteli hienosti koko sunnuntaipäivän, valitettavasti ilman voittoja. Kehitysjoukkueemme oli yllättää monta kovaa joukkuetta, mutta se viimeinen rutistus jäi vielä odottamaan. Sieltä on joka tapauksessa nousemassa kovia nimiä ensi kauden ykkösjoukkueeseen! HSK 2:n lopullinen sijoitus on kilpailussa kahdeksas.

Kilpailun voittaa treenivastustajamme NJK, toiseksi kipuaa ESF 1 ja kolmanneksi seilaa HSS 1. Onnea mitalisteille!!

Ennakkosuosikin asemassa on omat jekkunsa menestyä, mutta tässä kilpailussa emme olleet vielä valmiita niihin saappaisiin. Näin nopeasti on paha analysoida menestymättömyyttämme sen tarkemmin, mutta tiettyjä asioita voi nostaa esille. Äkkipikaisimmat toteisivat vain, että ”pää petti”. Niinhän siinä kävikin! Mutta mikä oli syy siihen, että seurauksena oli täydellinen lahoaminen..?

Suurin yksittäinen syy menestymättömyydellemme oli kykenemättömyys nousta epäonnistumisesta uudelleen jaloilleen. Kun tuli ensimmäinen takaisku, emme päässeet kunnolla tilanteen päälle vaan aloimme hermoilla. Tämän jälkeen se kuuluisa lumipalloefekti oli valmis!

Päälle voi lisätä muutamia puutteitamme (HSK 1):

  • pelikirjan noudattaminen
  • virheelliset pistelaskelmat
  • vaatimattomat avotuulet
  • henkilökohtaisen tason ylläpitäminen
  • henkinen rapistuminen ongelma- / tiukoissa tilanteissa

Nämä on faktoja! Mistä nämä asiat johtuivat? Oliko valmentaja luonut joukkueelle sopimattoman pelikirjan? Oliko valmentaja valinnut oikeat kokoonpanot joukkueisiin? Minkä takia valmentaja ei saanut joukkueesta parasta tehoa irti? Roolittiko valmentaja joukkueen väärin?

Kun tähän lisää vielä mielenkiintoisen seikan… Johdimme viimeistä lähtöä lukuun ottamatta kaikkia lähtöjä ensimmäisellä kääntömerkillä – ja useimmiten ylivoimaisestikin. Tämän jälkeen alkoi poikkeuksellinen sekoilu, joka johti kerta toisensa jälkeen tappioon.

Muun muassa näitä asioita pitää analysoida hyvin tarkasti, jotta ensi vuonna emme toista samoja virheitä. Ja se on pommin varma, että näistä virheistä opitaan! Onneksi viikonlopusta löytyy videomateriaalia, josta pääsee tarkastelemaan taktisia virheitämme paremmin. Potentiaalisia menestyjiä meiltä kyllä löytyy, mutta se pitää saada kanavoitua jatkossa oikein, eli pitää saada nostettua yksittäisten urheilijoiden vahvuudet paremmin esille.

Berliinin joukkue-EM-kilpailut jäivät HSK:lta tänä vuonna väliin, mutta kilpailukausi jatkuu vielä ranking-sarjan viimeisellä osakilpailulla Lohjalla sekä lokakuun alussa syysregatalla KSSS:llä.

Näihin tunnelmiin päätetään tällä erää…

Vili Kaijansinkko
HSK Opti Kilparyhmä